Алиса в Страната на чудесата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алиса в Страната на чудесата.

Алиса в Страната на чудесата
Alice's Adventures in Wonderland
Други имена Алиса в огледалния свят
Оригинален език английски език
Автор Луис Карол
Първо издание 1865 г.
Великобритания
Вид детска литература
Следваща Алиса в Огледалния свят
ISBN ISBN 954-8053-01-2
Алиса в Страната на чудесата в Общомедия

„Алиса в Страната на чудесата“ (оригиналното название е Alice's Adventures in Wonderland) е роман, написан през 1865 година от английския белетрист Чарлз Латуидж Доджсън, който го издава под псевдонима Луис Карол. В него се предава историята на малкото момиченце Алиса, което пропада в заешка дупка и се озовава в приказен свят, населен със странни човекоподобни същества.

Книгата изобилства от алюзии към личните приятели на Карол. Романът е смятан за един от най-характерните представители на литературния нонсенс и неговите повествователни линия и структура оказват огромно влияние върху жанровото развитие на фентъзито. „Алиса в Страната на чудесата“ играе с правилата на логиката по начин, който я превръща в любимо четиво на поколения деца и възрастни. Приказката е допълнително популяризирана с безброй театрални, филмови и телевизионни адаптации, като първата му екранизация е ням филм, създаден през 1903 година.

Продължението на книгата е романът „Алиса в Огледалния свят“, който излиза през 1871 година. Най-важната идея в тази книга е, че когато пораснем, трябва да бъдем отговорни.