Алиса в Страната на чудесата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Алиса в Страната на чудесата.

Алиса в Страната на чудесата
Alice's Adventures in Wonderland
Lewis Carroll - Alice's Adventures in Wonderland.djvu
Корица на първото издание от 1865 г.
Оригинален език английски
Автор Луис Карол
Илюстратор Джон Тениъл
Създаден 1862 г.
Англия
Първо издание 4 юли 1865 г.
Лондон, Англия
Издателство Macmillan
Жанр Детска литература
Вид роман
Страници 113*
Следваща Алиса в Огледалния свят

Преводач Лазер Голдман, 1939
ISBN ISBN 954-8053-01-2

бележки
 • *Брой страници от издание на „Пан“ ′96
Алиса в Страната на чудесата в Общомедия

„Алиса в Страната на чудесата“ (на английски: Alice's Adventures in Wonderland) е детски роман написан от английския писател и математик Чарлз Латуидж Доджсън, под псевдонима Луис Карол, и излязал за първи път през 1865 г.

Книгата представлява приказна история, изобилстваща със сатира, символизъм и абстракции, което го прави един от най-характерните представители на литературния нонсенс. Главен персонаж в сюжета е малко момиченце на име Алиса, което, следвайки говорещ бял заек, попада в непознат и напълно объркан свят, пълен с причудливи и фантастични персонажи, много от които са алюзия към личните приятел на Доджсън. Самата Алиса е вдъхновена от реално съществуващо момиче, близка на автора. През 1871 г. излиза продължението на романа, озаглавено „Алиса в Огледалния свят“.

Произведението се смята за изключително популярно и влиятелно в литературата, превръщайки се в една от най-обичаните книги като от деца, така и от възрастни. Неговите повествователни линия и структура оказват огромно влияние върху жанровото развитие на фентъзито. По приказната творба са създадени безброй театрални, филмови и телевизионни адаптации.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Първа глава. В заешката дупка[редактиране | редактиране на кода]

Алиса седи заедно със сестра си на скамейка. Сестрата чете книга, която е безинтересна на малкото момиче, понеже няма нито картинки, нито диалози. Неочаквано един бял заек изкача пред тях. Заекът изважда часовник от джоба на жилетката си, поглежда го и забързва нанякъде. Алиса последва животното през полето и вижда, че се шмугва в една голяма заешка дупка. Момичето се спуска подире му. Дупката върви донякъде направо, но изведнъж тръгва надолу. Любопитното дете пропада в нещо като кладенец, който е изключително дълбок. Докато пада, Алиса оглежда тунела, по чийто стени има шкафове и лавици, пълни с книги. Падащото момиче успява да вземе един буркан с портокалово сладко, който се оказва празен. Пропадането протича толкова дълго, че Алиса почва да говори със себе си.

Накрая момичето се стоварва безопасно върху купчина от съчки и сухи листа. Вижда Белия заек, все така забързан. Втурва се пак към него, но говорещото животно изчезва зад ъгъла. Момичето се озовава в дълга ниска зала, осветена от няколко лампи. Наоколо са разположени редица врати, всяка от които заключена. По средата на залата седи стъклена маса, а върху нея златен ключ. Алиса пробва ключето на всяко от вратите, но то се оказва прекалено малко или прекалено голямо за ключалките. Единствено то пасва на една вратичка, голяма ок. 40 см, скрита зад мъничка завеса. Вратата води към прекрасна градина, която се достига през миша дупка. За да стане малка, Алиса изпива шишенце, разположено на стъклената масичка. На него пише приканващо: „Изпий ме“. Момичето се смалява до 25 см, но забравя ключа на масата. След като безуспешно се опитва да се покатери, тъжното дете открива кутия, в която е разположена баничка, на чийто повърхност, със стафиди, е изписано: „Изяж ме“. Отхапва от храната и наблюдава дали ще се смали или порасни. Нищо не се случва. Момичето изяжда цялата баничка.

Втора глава. Водата на сълзите[редактиране | редактиране на кода]

Алиса започва да се издължава „като грамаден далекоглед“. Нозете ѝ едва се виждат и тя се замисля как ще ги обуе с нови чорапи и обувки. Докато крои планове, си удря главата в свода на залата. Детето уточнява, че сега се е високо три метра. Взема малкия ключ и отключва вратата, водеща към градината. Поглежда през нея с едното си око. Непосилна да премине през вратата, момичето сяда на пода и започва да плаче. Сълзите ѝ са с обем колкото кофа с вода и скоро около плачещото дете се образува вада с около десет сантиметра дълбочина, простираща се до половината на залата.

След малко се чуват ситни стъпчици. Алиса забелязва отново Белия заек, този път великолепно нагизден. Животното си мърмори нещо под носа, че закъснява за някаква херцогиня. После се уплашва от размера на Алиса и побягва в тъмнината, като изпуска белите си ръкавици от ярешка кожа и голямото ветрило. Момичето вдига ветрилото и започва да си вее с него. Докато тя си мисли затова, че може да е някой друг, а не себе си, неочаквано надява една от ръкавиците. Оказва се, че ветрилото е вълшебно и смалява онези, който го използва. Аласа захвърля магическия предмет, преди да изчезне съвсем. Сега тя уточнява, че е високо около две стъпки.

Както по рано, малката врата е затворена, а ключа е на стъклената маса. Алиса пада в солената вода, образувана от нейните сълзи, дълбока три метра. Недалеч от момичето изплува причудлива мишка. Детето се опитва да я заговори, като ѝ обяснява за домашната ѝ котка Дайна и едно куче от родния дом. Плуващото животно обаче се страхува и от двете. За да покаже защо има страх от котки и кучета, мишката отвежда Алиса на един сух бряг, гъмжащ от разни птици и животни. Сред тях са птица Додо, Райски папагал и орле.

Alice par John Tenniel 02.svg Alice par John Tenniel 03.png Alice par John Tenniel 04.png Alice par John Tenniel 05.png Alice par John Tenniel 06.png
1. Белия заек поглежда своя часовник; 2. Алиса открива скритата врата; 3. Алиса отпива от шишенцето;
4. Алиса се издължава; 5. Алиса взима магическото ветрило на Белия заек

Трета глава. Свободно надбягване и една дълга история[редактиране | редактиране на кода]

Чудноватата дружина от птици, целите измокрена до кости, се събират на съвет, за да решат как да се изсушат. Алиса се сприятелява с тях и дори започва да води спор с Райския папагал, който настоява че е по-прав от нея. Мишката твърди, че знае как да се изсушат и всички се събират в кръг около нея. Тя започва да цитира най-сухата и досадна история за Уилям Завоевателя. Райската птица и патицата я прекъсват няколко пъти. Мишката пита Алиса: „как се чувства“, а тя отвръща, че е „все така мокра“. Тогава птицата Додо предлага да направят свободно бягане. Алиса е любопитна какво представлява това. Додо набързо ѝ показва, като набелязва голям кръг. Участниците се нареждат по кръга и започват хаотично надбягване. След като всички се изсушават, птицата Додо прекратява състезанието. Уморените състезатели зачакват наградата си. Додо казва, че ще получат своите възнаграждения от Алиса. Малко момиче притеснено бърка в джоба си и намира кутията с бисквитки и един напръстник. Бисквитките са раздадени на птиците, а Алиса получава напръстника, връчен лично от птицата Додо. Печелившите намира известни трудности в изяждането на наградите си.

Всички насядат отново в кръг около Мишката и я замолват да разкаже още една история. Алиса предлага на разказвача да разкаже защо се страхува от котки и кучета, както ѝ е било обещано. Мишката предупреждава, че тази история е тъжна и дълга, и започва да рецитира стихотворение за това как една котка я е осъдила несправедливо на смърт. Алиса мисли казаното за твърде усукана, с което обижда Мишката и тя напуска ядосано. Птиците и един рак се възмущават от нейното нетърпение. Момичето отново почва да мечтае гласно за Дейна, която била отличен ловец на птици. Това уплашва останалите и те се разотиват, оставяйки Алиса сама. Детето се разплаква, но скоро чува ситни стъпчици, които мисли, че са на Мишката.

Четвърта глава. Заека изпраща едно перце[редактиране | редактиране на кода]

Стъпките се оказват на Белия заек, който търси ветрилото и ръкавиците си. Алиса се включва в търсенето, осъзнавайки че голямата зала е напълно изчезнала. Заека припознава момичето със своята прислужница Мери Ан и ѝ заповядва да му донесе ръкавици и ветрило от къщата му. Алиса влиза в спретната къща, на чийто втори етаж намира търсеното от Белия заек, както и едно малко шишенце без надпис. Любопитното момиче изпива половината от шишето и започва да расте бързо - едната ѝ ръка излиза от прозореца, а крака през комина. Белия заек се опитва да влезе в дома си. Когато опитва да направи това през прозореца, ръката на Алиса го хвърля в един цветарник. След като момичето, отново без да иска, хвърля заека, този път със слугата му Пат, пак в цветарник, стопанинът на дома извиква гущер на име Перцето да влезе в къщата през комина, с помощта на стълба. Когато нещастното животно се спуска по комина, Алиса ритва с крака и то се изстрелва във въздуха, падайки в един плет. След инцидента, порой от камъчета се изсипват върху приклещеното момиченце. Тя забелязва, че хвърлените камъчета, лежащи на пода, започват да се превръщат в малки банички. Мислейки, че те могат да я направят по-малка, Алиса глътва една от тях и почва да се смалява. Вече достатъчно малка, за да премине през вратата, момичето избягва от къщата. Отвън я подгонват Перцето, заедно с две гвинейски прасета.

Скоро Алиса се озовава в гъста гора. Момичето оформя две цели: да намери чудната градина и да възвърне обикновени си ръст. Тя неочаквано се натъква на грамадно кутре. Уплашеното дете се опитва да се отърве от него, като му подхвърля пръчка. Накрая Алиса се отървава от животното и навлиза още по-навътре в гората. Озовава се пред голяма гъба, над която седи голяма сина гъсеница, спокойно пушеща от дълго наргиле.

Alice par John Tenniel 07.png Alice par John Tenniel 08.png Alice par John Tenniel 09.png Alice par John Tenniel 10.png Alice par John Tenniel 11.png
1. Алиса във водата от сълзите; 2. Алиса и Мишката; 3. Алиса заедно с птицата Додо;
4. Мишката разказва историята за котката; 5. Алиса приклещена в дома на Белия заек

Персонажи[редактиране | редактиране на кода]

Илюстрация от Джеси Уилкокс Смит. Алиса, обградена от персонажи от книгата.
 • Алиса – момиче в детска възраст; главен персонаж в историята. Тя живее в средата на Викторианската епоха. Изключително любопитна и стремяща се да бъда любезна с всички.
 • Белия заек – говорещ заек, целия в бяло с светлочервени очи. Носи жилетка, в чийто джобове крие часовник. Винаги закъснява за кралицата.
 • Шапкаря – чудновата фигура с огромна шапка, спряган за побъркан. Присъства на необикновената закуска, заедно с Мартенския заек и Катерицата.
 • Царицата на Сърцата – владетелка, която е ужасно претенциозна и взискателна. Заповядва да отсичат главата на всеки, който по някакъв начин и противоречи.
 • Царя на Сърцата – съпруг на Царицата на Сърцата, който понякога влиза в ролята и на съдия. По-снизходителен от съпругата си - отменя отправените от нея смъртни присъди.
 • Херцогинята – враг на Царицата на Сърцата, която отначало не се харесва на Алиса, но след това ѝ става симпатична.
 • Чесърския котарак – червен котарак с остри нокти и зъби. Има широка усмивка. Смята всички, включително и себе си, за побъркани.
 • Гъсеницата – голяма синя гъсеница, пушеща от дълго наргиле. Седи на огромна гъба.
 • Мартенския заек – другар на Шапкаря, в необикновената закуска. Също е спряган за луд.
 • Катерицата – катерици, присъстваща в необикновената закуска. Много е поспалива и мудна.
 • Мишката – обидчива мишка, която се страхува от котки и кучета. Смята Алиса за грубо и невъзпитано момиче.
 • Птицата Додо – птица, която присъства в групата от птици. Организира свободното надбягване, в което участниците се изсушават.
 • Грифона – завежда Алиса при Лигавата костенурка.
 • Лигавата костенурка – тъжна костенурка, която няма защо да тъжи.
 • Перцето – гущер, който е изритан от крака на Алиса, когато се опитва да влезе в дома на Белия заек през комина.
 • Дайна – домашната котка на Алиса.
 • Мери-Ан - прислужница на Белия заек. Той припознава Алиса в нея.

Създаване на творбата[редактиране | редактиране на кода]

На 4 юли 1862 г. Чарлз Доджсън извежда своята малка приятелка Алиса Лидел, заедно с двете ѝ сестри Лорина и Едит, на разходка с лодка по река Темза. Момичетата помолили придружителя да им разкаже забавна приказка, измислена от него. Тогава младият професор съчинил „Алиса в страната на чудесата“. После по молба на децата написал приказката в тетрадка, която украсил със свои рисунки и им я поднесъл като коледен подарък още същата година. Случайно ръкописа попада в ръцете на писателя за деца Джордж Макдоналд, който убеждава Доджсън да издаде книгата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]