Root

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Root (от англ. чете се "руут") или още Superuser (супер-потребител), е специален акаунт в UNIX-подобните системи, с идентификатор 0 (UID 0). Собственикът на този акаунт разполага с най-високи привилегии и има право да извършва всички операции на компютърната система.

Root е създаден с цел улесняване на администрацията при мултипотребителските операционни системи. Теоритично, всеки един потребител може да стане root, стига да знае паролата на този акаунт. Основната цел с която е създаден root-акаунта е сигурността на компютърната система. По този начин, достъпът до важни системни процеси или файлове се ограничава за нормалния потребител и само администраторите имат пълни привилегии.

Поради големите права, които предоставя, root-акаунта често бива обект на атаки от злонамерени потребители. Осигуряването на защита на root-акаунта е комплексна задача, но основно тя включва използване на дълга парола със различни символи, постоянен ъпдейт на системата, използването на инструменти, като chkrootkit или rkhunter, които търсят инсталиран руткит, използването на акаунта само при нужда и споделянето на паролата само с доверени потребители.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]