Root

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Root (от англ. чете се "руут") или още Superuser (супер-потребител), е специален акаунт в UNIX-подобните системи, с идентификатор 0 (UID 0). Собственикът на този акаунт разполага с най-високи привилегии и има право да извършва всички операции на компютърната система.

Root е създаден с цел улесняване на администрацията при мултипотребителските операционни системи. Теоретично, всеки един потребител може да стане root, стига да знае паролата на този акаунт. Основната цел с която е създаден root-акаунта е сигурността на компютърната система. По този начин, достъпът до важни системни процеси или файлове се ограничава за нормалния потребител и само администраторите имат пълни привилегии.

Поради големите права, които предоставя, root-акаунта често бива обект на атаки от злонамерени потребители. Осигуряването на защита на root-акаунта е комплексна задача, но основно тя включва използване на дълга парола с различни символи, постоянен ъпдейт на системата, използването на инструменти, като chkrootkit или rkhunter, които търсят инсталиран руткит, използването на акаунта само при нужда и споделянето на паролата само с доверени потребители.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]