Снимка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Снимката е едното значение на думата фотография и е продукт на фотографията, като процес и представлява двумерния образ на обект често в среда върху фотографска хартия, монитор, дисплей или проектиран или разпечатан образ. Създадена е изключително с помощта на фотоапарат.

Снимките могат да бъдат:

  • портретни - на хора в група, един човек или част от тялото и по-рядко на животни.
  • пейзажни - снимани на природа.
  • натюр морт - снимки на неодушевени предмети и откъснати растения обикновено извън околната им среда.
  • репортажни - събитие с определена социална или политическа важност или индивидуален интерес.
  • семейни - частни случаи на репортажната и портретната фотография

Напоследък се говори за разширени видове снимки, например т.нар. макроси или макро снимки. Те се обособяват като специфичен вид фотографски снимки, които се използват предимно от професионалисти и любители. В зависимост от характеристиките на фотоапарата, макро снимките могат да бъдат много сполучливо направени. Този тип снимки акцентират върху един определен обект, най-често разположен в центъра на кадъра. При него контурите на изображението са очертани и фотографът залага на външните белези на съответния обект.

Техническа реализация[редактиране | редактиране на кода]

Направата на една фотографска снимка върху хартиен носител се осъществява на два етапа с различни технически средства:

  • заснемане на обекта с фотоапарат;
  • лабораторна обработка на заснетата фотокартина. Този процес се определя от фотоапарата като техническо средство. Ако се работи с фотографски филм, обикновено се използват т. нар. копирни фотоувеличителни апарати, за да се проектира с лъч светлина негативния образ от филма върху фотохартията като носител на изображението. Този процес, както и последващото проявяване, фиксиране и изсушаване са ръчни процеси. От 90-те години на ХХ век са създадени копирни автомати, както за копиране от лента, така и за копиране на изображения създадени от цифрови фотоапарати.

От началото на ХХI век с бурното развитие на електронно-изчислителната техника и възможностите на Интернет за работа в мрежа за съхранение и разпространение на фотокартини, използването на хартиен носител за съхранение на снимки намалява.

Използване на понятието в геодезията[редактиране | редактиране на кода]

В геодезията понятието снимка обхваща геодезическите измервания — хоризонтални и вертикални, за създаване на планове и карти. Със заснемането се установява взаимното положение на ситуацията (пътища, населени места, реки, граници на културни видове и др.) и формата и характера на земния релеф. В зависимост от съдържанието си, геодезическите снимки биват хоризонтални (ситуационни) и топографски. При първите се заснема само ситуацията, а при топографските снимки, освен ситуацията се заснема и релефа. Създаването на планове и карти се осъществява чрез ортогонална снимка, тахиметрична снимка, мензулна снимка, фотограметрична снимка, а с развитието на оптиката и електрониката напоследък тахиметрични снимки се изготвят с електрооптични и електронни тахиметри.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]