Уилям Бриджмън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Уилям Бриджмън
астронавт на USAF
Роден 1916 г.
Айова, САЩ
Починал 29 септември 1968 г. (52 г.)
Санта Каталина, Калифорния, САЩ
Националност американец
Друга професия тест пилот
Престой в космоса няма
Селекция 1958 USAF Man In Space Soonest group
Мисии няма
Емблема на мисията няма

Уилям "Бил" Бартън Бриджмън (на английски: William "Bill" Barton Bridgeman е американски тест пилот, включен в първата селекция за кандидат - астронавти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Уилям Бриджмън е роден през 1916 год. в Айова. През 1934 г. завършва колеж в Малибу, Калифорния. След това постъпва на активна военна служба в USN и завършва школа за морски летци в Пенсакола, Флорида.

Пилот

По време на Втората световна война е пилот на хидроплан в USN. Служи в Пърл Харбър, Хаваи по време на японското нападение на 7 декември 1941 год. След войната започва работа като пилот в Тихоокеанските авиолинии (на английски: Pacific Airlines), а през 1949 год. става тест пилот в Дъглас Еъркрафт.

Астронавт

Като старши тест пилот на Дъглас Еъркрафт, Уилям Бриджмън е включен в селекцията за астронавти на USAF, т. нар. "1958 USAF Man In Space Soonest group". Не взема участие в експерименталната програма X-15, поради оттеглянето на Дъглас Еъркрафт от разработката на ракетоплана. В кариерата си има много национални и световни рекорди по достигната височина и максимална скорост на полета. Загива с хидроплан при неизяснени обстоятелства близо до остров Санта Каталина, Калифорния на 29 септември 1968 год.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]