Уилям II (Англия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уилям II
крал на Англия
William2.jpg
Наследил Вилхелм Завоевателя
Наследник Хенри I
Лични данни
Роден
Починал
Семейство
Династия Норманска династия
Баща Вилхелм Завоевателя
Майка Матилда Фландърска
Уилям II в Общомедия

Уилям II (на английски: William II of England; на френски: Guillaume II d'Angleterre) е крал на Англия от 1087 до 1100 г. Той е вторият оцелял син на Вилхелм Завоевателяи Матилда Фландърска.[1]

Точната му дата на раждане не е известна, но тя е между 1056 и 1060 г.

Уилям придобива прякора си Ръфъс заради червената си брада или склонността си да избухва. Начинът, по който Вилхелм Завоевателя разделя владенията си между синовете си, причинява бъркотия между тях. Най-големият му син Робърт получава херцогство Нормандия, вторият син Уилям – английската корона, а третият син Хенри – 5000 фунта злато. Спорът между братята оказва влияние за лошата светлина, в която е изобразен от историците Уилям Ръфъс.

Много нормандски барони притежават владения и от двете страни на Ла Манша. Повечето благородници се съюзяват с Робърт Нормандски, заради жестокостта и алчността на Уилям Ръфъс. Робърт се проваля в опита си да нахлуе в Англия и Уилям потушава въстанието. Той подкупва нормандските барони и ги привлича на своя страна. През 1096 г. Робърт уморен от управлението на Нормандия и споровете с братята си, ипотекира херцогство Нормандия на Уилям Ръфъс, за да получи 10 000 марки, чрез които да финансира участието си в Първият кръстоносен поход. Робърт си възвръща херцогство Нормандия след смъртта на Уилям през 1100 г.

Уилям Ръфъс впряга всички сили на кралството за да увеличава богатството си. Манипулира феодалното право в полза на кралската хазна: графските съдилища налагат тежки глоби, конфискация и е наложен тежък данък върху наследството. Фискалната му политика засяга и духовенството, което Уилям Ръфъс въобще не почита. Уилям отклонява пари от епархиите в кралската хазна. Той третира църквата като средство за обогатяване и я обвинява, че е придобила голямо влияние чрез Грегорианските реформи през 11 век. Подкрепен от министъра си – Ранулф Фламбард, Уилям печели много пари от свободните места за свещеници. Проваленото назначение за Архиепископ на Кентърбъри и последвало преследване на Анселм, игумен на Бек, водят до определения за Уилям II като богохулнически крал.

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

На 2 август 1100 г. Уилям е прободен смъртоносно от стрела в окото по време на лов. Дали стрелата го е улучила случайно или това е било добре подготвено убийство, все още се спори. Уилям е бил непопулярен сред населението, бароните и духовенството, поради което неговата смърт се е смятала за щастливо събитие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]