Уингсют

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Уингсют (на английски: wingsuit: от „wing“ – крило и „suit“ – костюм) е специален костюм, добавящ допълнителна площ към площта на човешкото тяло, подпомагайки планирането във въздуха.

Летенето с уингсют се нарича още уингсютинг (wingsuiting) и е вид екстремен спорт, вариант на парашутизма, при който се правят скокове с уингсют.

Въпреки че първите опити за реализиране на този вид спорт датират от 1912 година, първите съвременни костюми за уингсют летене са разработени в края на 1990-те. Те добавят допълнителна площ от плат между двата крака и между ръцете и торса, по аналогия с крилата на прилепите и специалните кожни приспособления на летящите катерици. Един уингсют скок започва със свободно падане и обичайно завършва с отваряне на парашут.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wingsuit flying“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.