Направо към съдържанието

Универсална машина на Тюринг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Универсална машина на Тюринг в теоретичната информатика е машина на Тюринг, която може да симулира произволна друга машина на Тюринг при случайни входни данни.[1] Универсалната машина го постига, като прочита както описанието на симулираната машина, така и входните данни от собствената си лента. Понятието е въведено от Алън Тюринг през 1936 – 1937 и заляга в основата на понятието за компютър със запаметена програма, като имплицитно е заложена възможността машината да може да модифицира програмата.[2]

Универсалната машина на Тюринг може да се разглежда като предшественик и идеализиран математически модел на всеки универсален компютър. Подобно на нея компютърът започва работа с програма, написана на някакъв език за програмиране, и необходимите входни данни, преработва ги на машинен език и след това изпълнява инструкциите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павлов, Радослав. Алан Тюринг – енигматичният гений на информационната ера // Математика и математическо образование. Съюз на българските математици, 2012. Посетен на 7 ноември 2016.
  2. The Modern History of Computing // Станфордска философска енциклопедия. Посетен на 31 октомври 2016.