Алън Тюринг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алън Тюринг
английски математик
Статуя на Алън Тюринг в Университета на Съри
Статуя на Алън Тюринг в Университета на Съри

Роден
Починал
7 юни 1954 г. (41 г.)
Националност британска британско
Научна дейност
Област Математика
Образование Кингс Колидж, Кеймбридж
Принстънски университет
Учил при Алонсо Чърч
Работил в Манчестерски университет,
Национална физична лаборатория (Великобритания),
Кеймбриджки университет
Видни студенти Робин Ганди
Известен с Проблем за несигурност на знанието,
Машина на Тюринг,
Криптоанализ на Енигма,
Автоматична изчислителна машина,
Награда Тюринг,
Тест на Тюринг
Изчислителна теория
Награди Офицер на Ордена на Британската империя,
Член на Лондонското кралско общество

Уебсайт Страница в IMDb
Алън Тюринг в Общомедия

Алън Матисън Тюринг (на английски: Alan Mathison Turing) е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки с формализирането на концепциите за „алгоритъм“ и „изчислимост“ чрез машината на Тюринг, абстрактен модел на компютър с общо предназначение.[1][2][3] Смятан е за бащата на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.[4]

По време на Втората световна война Тюринг работи за Правителствената школа по кодиране и шифроване в Блечли Парк, британския център за криптоанализ. За известно време оглавява групата Хът 8, чиято задача е криптоанализа на германските военноморски сили. Той създава няколко метода за разбиване на немските шифри, включително подобрения в предвоенната полска криптологична бомба, електромеханична машина, с която става възможно дешифрирането на кодовете на „Енигма“.

След войната Алън Тюринг работи в Националната физическа лаборатория, където създава АCE - един от първите компютри със съхранявана в паметта компютърна програма. През 1948 година постъпва в лабораторията на Макс Нюман в Манчестърския университет, където участва в създаването на т.нар. Манчестърски компютри.[5] По това време започва да се интересува от математическа биология, пише за химичната основа на морфогенезиса и предсказва химически реакции, протичащи в колеблив режим като реакцията на Белоусов-Жаботински, която за пръв път е наблюдавана през 60-те години.

През 1952 година Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време все още е криминализирана във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Умира през 1954 година от отравяне с цианид, като според следствието става дума за самоубийство, но някои негови близки смятат, че смъртта му е нещастен случай.[6] През 2009 година, след обществена кампания, министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 година кралица Елизабет II го помилва посмъртно.[7]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Алън Тюринг е роден на 23 юни 1912 година в Падингтън, Лондон. Баща му Джулиъс Матисън Тюринг, работи за британската колониална администрация в Индия. Негова съпруга е Сара Стоуни (1881-1976), дъщеря на главния инженер на Мадраската железница. Двамата искат детето им да се роди в Англия и се завръщат в Лондон. След раждането му бащата на Алън Тюринг продължава да работи в индийската администрация и родителите често пътуват между дома си в Гилдфорд и Индия, оставяйки Алън и по-големия му брат Джон при приятели на семейството в Хейстингс. Още в съвсем ранна възраст Алън показва признаци за изключителните способности, които проявява по-късно.[8] Родителите му купуват къща в Гилдфорд през 1927 г. и Тюринг живее там по време на училищните ваканции.

На шестгодишна възраст Алън Тюринг е записан в училището Сейнт Майкълс, където преподавателите му забелязват неговите заложби. През 1926 година той отива в Шърборн, известно и скъпо частно училище в Дорсет. Първият му учебен ден съвпада с обща стачка във Великобритания, но той изминава сам с колело 97 километра от Саутхамптън до училището, преспивайки по пътя в хотел.[9]

Влечението на Тюринг към математиката и природните науки не му носи уважението на някои от учителите в Шърборн, чиято представа за образованието е концентрирана по-скоро върху класическите дисциплини. Директорът на училището пише до родителите му: „Надявам се той да не падне между два стола. Ако иска да остане в училище, трябва да се стреми да стане образован. Ако иска да бъде само научен специалист, само си губи времето в частно училище.“[10]

Въпреки това Тюринг продължава да показва забележителни способности в дисциплините, които харесва, като през 1927 година решава сложни задачи, без дори да е учил елементарен анализ. През 1928 г., шестнадесетгодишен, той се запознава с работите на Алберт Айнщайн и дори достига до въпросите за валидността на законите на Нютон, поставени от Айнщайн, като ги екстраполира от текст, където те не са явно поставени.[11]

В Шърборн Алън Тюринг се сприятелява с малко по-големия си съученик Кристофър Моркъм. Моркъм умира внезапно в началото на последния им срок в Шърборн в резултат на усложнения от туберкулоза по говедата, с която се заразява още като дете от инфектирано краве мляко.[12] Случаят силно разтърсва Тюринг, като разклаща религиозната му вяра и го насочва към атеизма. Той приема убеждението, че всички явления, включително работата на човешкия мозък, имат материален характер, но продължава да вярва, че душата оцелява след смъртта.

Университетско образование[редактиране | редактиране на кода]

Завършва математика в Кингс Колидж в Кеймбридж и дисертацията му върху централната гранична теорема прави такова впечатление, че на възраст от 22 години е избран за член на колежа през 1935 г. Защитава докторат по математика в Принстънския университет, където учи от 1936 до 1938 г. под научното ръководство на Алонсо Чърч.

Не само неговата ексцентричност, но и брилянтните му математически способности го отличават от другите. През 1936 г. Тюринг публикува известната си статия „Върху изчислимите числа, с приложение върху проблема за разрешимост“ ("On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem"[13][14]). Той преформулира теоремата на Курт Гьодел от 1931 г., като замества универсалния формален език на Гьодел, основан на аритметиката, с просто абстрактно изчислително устройство (нарича го „машина“), което може да извършва действия с произволни числа. Тази „машина“, която съдържа контролен блок, може да извършва няколко основни действия: четене, писане или изтриване на символи върху някаква среда, която той нарича лента (а днес бихме нарекли компютърна памет) и избутване или пренавиване на лентата. Тюринг доказва, че подобна машина е в състояние да извърши произволни математически изчисления, ако те бъдат представени като алгоритъм и формулира първите алгоритмично нерешими задачи, като отбелязва връзката им с теоремата на Гьодел. Тази машина на Тюринг по-късно е използвана като модел за разработването на първите компютри и продължава да е основен обект на изучаване от теорията на алгоритмите.

Криптоанализ[редактиране | редактиране на кода]

„Бомбата“, реконструкция

Връщайки се в Англия през 1938 г., той е нает от британските военни за секретния проект в Блечли Парк, който има за цел разкодирането на шифъра, използван за радиопредаване на свръхсекретни съобщения на немската армия, кодирани с шифровъчната машина Енигма. С помощта на британското разузнаване Съюзниците успяват да получат плановете на машината още в началото на войната, без това да стане известно на германците и впоследствие успяват да дешифрират германските съобщения. За този успех е необходимо много време и е положен огромен труд. Тюринг помага за конструирането на Бомбата — високоскоростен механичен компютър, с който бързо се тестват хиляди различни възможности за разчитане на шифъра на Енигма. След като германците сменят системата на кодиране и преминават към роторна шифровъчна машина „Lorenz“, той предлага за разшифроване да се използват статистически методи и те залягат в принципа на действие на „Colossus“, един от първите в света програмируеми електронни компютри, но самият той не участва директно в проекта, тъй като заминава за САЩ, където работи по проект за шифроване на човешка реч. През 1946 г. Тюринг е удостоен с „Орден на Британската империя“ за работата си.

Ранни компютри[редактиране | редактиране на кода]

Паметна плака в Лондон, 78 High Street, Hampton

След войната групата по разшифроване е разпусната, но събраният опит по провеждане на изчисления с висока производителност намира приложение в разработването на първите компютри.

Тюринг живее в Лондон от 1945 до 1947 г.[15] и работи по проекта на Национална физическа лаборатория за компютър със съхранявана в паметта компютърна програма Automatic Computing Engine (АCE). През 1946 пише статия, в която е формулирана детайлно концепцията му за такъв компютър[16]. През 1948 година става преподавател в Математическия факултет на Манчестърския университет, където участва в създаването на Manchester Mark 1 (голям компютър за Манчестърския университет, наследник на Манчестърска дребномащабна експериментална машина, известна като Baby) и се убеждава, че няма голяма разлика между това как човекът и машината обработват информацията. Той предлага известния Тест на Тюринг за изкуствен интелект“. Тюринг предлага машината да се разглежда като мислеща, ако човекът, водещ диалог с машината, не може да разбере, че това не е човек.

Осъждане за непристойно поведение[редактиране | редактиране на кода]

На тридесет и девет години Алън Тюринг е арестуван в Манчестър по обвинение в хомосексуалност, която според тогавашните закони представлява престъпление. За да избегне затвора, той се съгласява да се подложи на едногодишно лечение с естроген, като се е предполагало, че това ще промени неговата сексуална ориентация.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Унизен от подобно лечение, което покрай другите неща предизвиква и уголемяване на гърдите му, той слага край на живота си през 1954 г., след като изяжда ябълка, потопена в цианид. Властите обявяват смъртта му за самоубийство. На 10 септември 2009 британският министър председател Гордън Браун обнародва дълго извинение по повод на отношението към Тюринг, определяйки го като „ужасяващо“.[17] Гордън Браун изказва съжалението си от ужасяващото третиране на Тюринг и на хиляди други англичани, породено от съществуващите тогава в страната хомофобски закони.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Newman 1955, с. 253-263.
 2. Gray 1999.
 3. Sipser 2006, с. 137.
 4. Beavers 2013, с. 481.
 5. Leavitt 2007, с. 231–233.
 6. Pease 2012.
 7. Wright 2013.
 8. Jones 2001.
 9. Hofstadter 1985.
 10. Hodges 1983, с. 26.
 11. Hodges 1983, с. 34.
 12. Teuscher 2004.
 13. Turing 1937, с. 230-265.
 14. Turing 1938, с. 544-546.
 15. вж. паметната плака
 16. Copeland 2006, с. 108
 17. Number10.gov.uk 2009.
Цитирани източници

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alan Turing“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.