Урмас Пает

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Урмас Пает
Urmas Paet
естонски политик

Роден
20 април 1974 г. (50 г.)

Учил вТартуски университет
Политика
ПартияЕстонска реформистка партия (9 ноември 1999 г.)[1]
Семейство

Подпис
Уебсайтurmaspaet.eu
Урмас Пает в Общомедия

У́рмас Пает е естонски политик и към момента министър на външните работи на Естония. Член е на естонската реформистка партия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пает е роден в Талин, Естония. Завършва висше образование в университета в Тарту през 1996 году степен бакалавър специалност политология. Същата година взема и магистърска степен в специалност Международни отношения в университета в Осло[2]. Започва работа като журналист в естонското национално радио. В периода 1999 – 2003 г. е кмет на район Nõmme на естонската столица.[2].

От април 2003 г. е министър на културата на Естония и остава на този пост до април 2005 г. От април при встъпване в мандат на следващо правителство става външен министър на Естония.

Пает е женен и има две деца. Говори естонски, руски, английски, немски и фински език.

През 2014 г. става известен с качен в YouTube разговор с еврокомисаря Катрин Аштън за положението на Майдана в Киев. Разговорът се е състоял на 26 февруари след визитата на Пает в Украйна. В него той споделя наблюденията на доктор Олга Богомолец, помагала на пострадали на Майдана[3]. Тя споделя подозренията си, че снайперистите убивали хора на Майдана вероятно са наети от ръководители на опозицията. Автентичността на записа е потвърдена от Министерството на външните работи на Естония[4][5]. Урмас заявява, че е нужно да се проведе независимо международно разследване за убийствата на хора на Евромайдана в Киев[6].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Search for a party member // Посетен на 27 март 2022 г.
  2. а б Министр иностранных дел // 6 април 2011. Архивиран от оригинала на 2013-10-21. Посетен на 11 декември 2013. (на руски)
  3. Министр иностранных дел Эстонии: снайперы в Киеве могли быть от оппозиции
  4. russian.rt.com
  5. russian.rt.com
  6. www.tvc.ru