Ушкуйник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Ушкуйниците (на руски: Ушкуйники) са новгородски пирати, активни най-вече през 14 век. Името им идва от ушкуй, вид плоскодънен кораб, който лесно може да се прехвърли по суша между реките.

Макар че новгородците вземат участие в походите към Цариград през 10 век и към Финландия през 12 век, ушкуйниците се появяват като организирана сила през 1320-те. В подразделения, достигащи понякога до няколко хиляди души, те се ползват с протекцията на влиятелни болярски родове, които ги използват, за да демонстрират военната мощ на Новгород, както и в подкрепа на търговските си интереси в Поволжието.

При известния поход от 1360 ушкуйниците потеглят от Новгород и прехвърлят корабите си по суша в басейна на Волга. Под командването на болярина Анфал Никитин те завземат Жукотин, търговски център във Волжка България. Владетелят на Златната орда нарежда на великия княз Дмитрий Суздалски да залови ушкуйниците и да ги изпрати на съд в Ордата, но наказателната експедиция на княза се проваля.

През 1363 ушукуйниците провеждат първия руски поход по течението на река Об. През 1366, без одобрението на новгородските си покровители, те отиват в Нижни Новгород и, за да отмъстят на Дмитрий Суздалски за враждебните му действия, избиват арменските и татарските търговци в града. Това довежда до дипломатическа криза, при която Дмитрий иска официални извинения от Новгород.

През 1371 ушукуйниците ограбват Ярославъл, Кострома и други градове по горното Поволжие. През 1374 те отплават с деветдесет кораба и опустошават Вятската земя. На следващата година разгромяват местната милиция в Кострома и изгарят града до основи. След това отново нападат Нижни Новгород и заминават надолу по Волга до Астрахан, където са разпръснати от монголската армия.

Към 1391 ушкуйниците се възстановяват от поражението и подновяват широкомащабните си действия. През тази година те разграбват Жукотин и Казан. Със засилването на Московското княжество през следващите десетилетия, Новгород е принуден да преустанови пиратската си дейност.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ushkuiniks“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.