Фаворит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Фаворит (Favorit)
Националност България
Стил фънк рок
Активни години 1987–2010
Уебсайт http://favo.hit.bg/ http://favorit-ruse.hit.bg
Членове Чавдар Ангелов (Чочо) — клавишни и вокали
Владислав Маринов (Владо) — китара и вокали
Красимир Дяков — клавишни и вокали
Михаил Дичев — бас и вокали
Владимир Нейчев — ударни
Бивши членове Николай Петров (Ники) — соло вокал и бас
Мариан Антонов (Мацо) — ударни и вокали

Група Фаворит е българска музикална група, която съществува от 1987 г. под името Rhithm. По-късно групата получава името Фаворит. През 1993 г. русенските музиканти издават първият си албум „Вечност“. През 1996 г. момчетата подготвят втория си албум и вече имат материал за трети. През това време в групата идва като втори клавирист и Красимир Дяков. В концертите на Фаворит участват много гост музиканти и приятели на четиримата русенци. Така постепенно групата придобива статут на формация.

Тежка участ сполетява групата. Град Русе е потресен от кончината на фронтмена на Фаворит — Ники. Много се спори за причината за смъртта му. Най-вероятната теза е убийство. Не след дълго още един тежък удар се стоварва върху групата. При автомобилна катастрофа загива и барабанистът на групата - Мацо.

Вторият албум на Фаворит се разпространява апокрифно, предимно в Русе. Гибелта на Ники и Мацо е достатъчна причина за останалите музиканти да прекъснат активната си работа по Фаворит. Владо и Чочо започват кариера като музиканти в чужбина.

През 2003 Фаворит се събира за още участия, като на мястото на незаменимите Ники и Мацо застават Михаил Дичев и Владимир Нейчев.

През юли 2010 година Фаворит се събира отново от 3 континента за голям концерт по случай юбилея на Национално училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. Концерта се проведе на площада в гр. Русе. В събитието участват много приятели на музикантите от Фаворит, както и хора близки до групата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Видеоклипове на Фаворит - [1]
  • Страницата на групата в процес на изработка (автор Владислав Маринов) - [2]
  • Старата страница на Фаворит, която не се поддържа вече - [3]
  • Страницата на Фаворит във Facebook - [4]
     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България