Фердинанд фон Цепелин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фердинанд фон Цепелин
германски авиоконструктор

Роден
Починал
8 март 1917 г. (78 г.)
Техника
Област Авиоинженерство
Фердинанд фон Цепелин в Общомедия

Фердинанд Граф фон Цепелин (нем.: Ferdinand von Zeppelin), германски благородник, генерал, конструктор на дирижабли, е роден на 8 юли 1838 г. в Констанц (Германия).

Граф Цепелин завършва през 1854 г. военната академия в Лудвигсбург и през 1857 г. става офицер в германската армия.

От 1861 до 1865 г. Ф. Цепелин участва като доброволец в Гражданската война в САЩ на страната на Севера. След войната взема участие в експедиция по Мисисипи, по време на която за първи път се издига във въздуха с аеростат.

След завръщането си в Европа граф Цепелин участва във Австро-пруската война (1866 г.) и във Френско-пруската война (1861 – 1865 г.), достигайки до бригаден генерал.

През 1891 г. ген. Цепелин преминава в запаса и започва да се занимава с конструиране и изпитване на дирижабли. Неговият първи модел е LZ-1, с обем 11 300 m3, а първият полет е извършен от самия Цепелин на 2 юли 1900 г. Дирижабълът се оказва твърде бавен, тъй като са използвани два бавни двигателя Даймлер с мощност по 16 hp. Поради лошото време полетът продължава едва 20 минути.

През януари 1906 г. граф Цепелин построява втория си дирижабъл – LZ-2, който вече започва да се нарича цепелин. Този апарат се оказва също неудачен – по време на полета се откъсват двигателите му и той трудно е приводнен в езерото. На 9 октомври 1906 година с дирижабъл LZ-3 прелита 97 km за два часа. През 1908 г. граф Цепелин създава сполучливия си модел LZ-4 и самият той прекарва на борда му във въздуха 8 часа, прелитайки в Швейцария.

Катастрофата на дирижабъла Хинденбург

Граф Цепелин е в основата за създаването на Luftschiffbau Zeppelin GmbH, а през 1909 г. основава първата в света транспортна авиокомпания – Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft (DELAG) – (Германски дирижабли) за граждански превоз на пътници и товари. За целта се построяват в най-големите градове огромни хангари и мачти за привързване на машините. На следващата година започват редовните вътрешни пътнически полети и до 1914 г. няма нито една авария. За същия период са построени 25 апарата, от които 6 са пътнически.

По време на Първата световна война Германия е единствената държава, която притежава цепелини с твърда конструкция. Дирижаблите на граф Цепелин започват да се използват и за военни цели – първоначално като разузнавателни средства, но скоро след това към тях са монтирани картечници и са навесени бомби за военни действия.

Граф Фердинанд фон Цепелин умира в Берлин на 8 март 1917 г. И след смъртта му, неговата фирма продължава тази специфична дейност.

През 1928 г. е построен дирижабълът за далечни полети Граф Цепелин. Този апарат е използван за редовни превози на поща и пътници през Атлантическия океан. Последният пътнически дирижабъл Хинденбург, предназначен за далечни полети, претърпява катастрофа в Ню Йорк на 6 май 1937 г., след като е извършил 63 полета над океана.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • John W R Taylor, Kenneth Munson, History of Aviation, Crown Publischersq inc., New York, 1978, ISBN 0-7064-0241-3