Филис Шлафли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Филис Шлафли
американска антифеминистка

Родена
Починала
Ладуе, САЩ
Погребана Сейнт Луис, САЩ

Националност Флаг на САЩ САЩ
Религия Католическа църква
Образование Харвардски университет

Уебсайт www.phyllisschlafly.com
Филис Шлафли в Общомедия

Филис Шлафли (на английски: Phyllis McAlpin Stewart Schlafly) е една от водещите жени в антифеминисткото движение в САЩ, защитник на консервативните възгледи и опозиция на модерния феминизъм. Адвокат по професия, със солидно образование от Университета в Уошингтън и Харвард. Представител на републиканците и католик по вероизповедание.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Сент Луис, Мисури, САЩ на 15 август 1924 г. Баща ѝ дълго е безработен по време на депресията и се налага майка ѝ да започне работа, докато Филис посещава католическо училище.

Постъпва по-рано в колежа, където за известно време е и модел.

Участва като активист на републиканците и е в листите им.

Първоначална популярност прдобива с книгата, която сама издава „Избор, а не ехо“ по време на президентската кампания 1964 година.

Става активист срещу феминизма през 70-те, като оглавява кампанията "STOP ERA" – "STOP" е акроним от "Stop Taking Our Privileges" (спрете да приемате нашите привилегии" срещу приемането през 1970 на ERA – Резолюция за равни права (Equal Rights Amendment).

Шлафли твърди, че Резолюцията ще отнеме специфичните полови привилегии, които към момента се ползват от жените, включително и ползи „зависима съпруга“ по социално осигуряване, отделни тоалетни за мъже и жени, както и освобождаване от военна повинност.

През 1972 г., когато Шлафли започва кампанията си срещу равните права Резолюцията вече е била ратифицирана от 28 от необходимите 38 държави.

Критиците ѝ виждат застъпничество на Шлафли срещу равните права и ролята ѝ на професионалналист като противоречие.

През 1978 година Шлафли заявява през списание Тайм: „Отменям речи всеки път, когато мъжът ми ми казва, че съм се отдалечила от дома твърде много.“

През март 2007 г. Шлафли в реч в Бейтс колежа в Мейн казва: „С омъжването, жената е съгласие за секс, и аз не мисля, че това може да се нарече изнасилване.“

Шлафли е против хомосексуалните бракове.