Фондация за свободен софтуер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фондация за свободен софтуер
Free Software Foundation logo and wordmark.svg
Информация
Тип на
компанията
501(c)(3) organization
Основана 04.10.1985 г.
Ричард Столман
Седалище Бостън, САЩ
Продукция Софтуер
Генерален директор William John Sullivan
Притежава GNU Savannah
Уебсайт http://www.fsf.org/
Фондация за свободен софтуер в Общомедия

Фондацията за свободен софтуер (на английски: Free Software Foundation, съкратено FSF) е организация с идеална цел, основана от Ричард Столман през 1985 г. за да узакони свободното придвижване на copyleft-базирания софтуер, с което той получава универсалната свобода за дистрибуция, модифициране и патентно право без ограничения от закона. Фондацията е регистрирана в щата Масачузетс, САЩ.

Фондацията FSF набляга върху създаването на нов свободен софтуер и включването му в съгласувана система, с цел да се намали до минимум нуждата от употреба на комерсиален софтуер.

FSF подпомага разработката и използването на свободен софтуер – по-специално операционната система GNU (използвана по-често във варианта Debian GNU/Linux) и свободна документация. FSF насърчава пропагандата на етичните и политическите ползи от употребата на свободен софтуер.

FSF защитава, съхранява и предлага свободен софтуер. Тя разпространява копия на програмите от проекта GNU и учебници срещу такса за доставката. Фондацията получава и пожертвувания, които насочва към проекта GNU.

Ръководствата за софтуер трябва да са свободни поради същите причини, поради които и софтуерът трябва да е свободен, и понеже ръководствата в известна степен са част от софтуера.

Същите аргументи имат смисъл и за други видове произведения от практическо естество – с други думи произведения, които включват в себе си полезни знания, като образователни и справочни материали. Уикипедия е най-известният пример.

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]