Фосфолипид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Обща структура на фосфатидилглицерид. Polar - полярна, apolar - неполярна част.

Фосфолипидите са вид липиди, характеризиращи се с наличие на фосфорна киселина в структурата си. Фосфорната киселина усилва хидрофилността на молекулата и носи електричен заряд. Фосфолипидите са един от основните компоненти на биологичните мембрани, което ги прави жизнено важни. Съществуват два основни вида фосфолипиди - фосфатидилглицероли и сфингомиелини.

Структура и класификация[редактиране | редактиране на кода]

Структурата на фосфолипидите и оттам класификацията им се гради на базата на изграждащия ги алкохол:

Фосфатидилглицериди[редактиране | редактиране на кода]

Молекулата на тези фосфолипиди е изградена на базата на глицерол - низш, наситен алкохол, притежаващ три хидроксилни групи. Това е и основния компонент на мазнините, както и на останалите ацилглицероли. При фосфатидилглицеридите в най-общ случай глицерола е естерифициран с две молекули мастни киселини (на първа и втора позиция) и една молекула фосфорна киселина (на трета позиция). Мастните киселини могат да бъдат наситени или ненаситени с различна дължина. Фосфорната киселина отделно може да бъде в свободен вид или естерифицирана с друг компонент - холин, етаноламин, инозитол, серин и др.

Сфингомиелини[редактиране | редактиране на кода]

Сфингомиелините са вид фосфолипиди, в строежа на които участва висшия, мононенаситен двувалентен аминоалкохол сфингозин. Към крайната му хидроксилна група е свързана и молекула на фосфорна киселина, която от своя страна може да бъде естерифицирана с холин. В общия случай аминогрупата на сфингозина е ацилирана (свързана с молекула мастна киселина).

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Фосфолипидите притежават амфипатични свойста - молекулата има както хидрофобна така и хидрофилна част.