Франк Рамзи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Франк Рамзи
Frank Plumpton Ramsey
английски математик
30. Frank Ramsey.jpg
Роден
Починал

Образование Тринити Колидж
Научна дейност
Област Математика
Франк Рамзи в Общомедия

Франк Плъмптън Рамзи е английски математик, роден на 22 февруари 1903 г. в Кеймбридж, Англия.

Родителите му са Артър Стенли Рамзи и Агнес Мари Уилсън. Артър Рамзи е бил президент на колежа „Магдалена“ в Кеймбридж и преподавател по математика в същия колеж. Франк е бил най-големия от четирите деца в семейството. Имал е един брат и две сестри. Брат му става Кентърберийски архиепископ.

Рамзи постъпва в колежа „Уинчестър“ през 1915 г. и там той спечелва стипендия за колежа „Тринити“ в Кеймбридж. През 1920 г., след завършването си в Уинчестър, постъпва в колежа Тринити да учи математика. В Кеймбридж Рамзи става стипендиант в по-горните курсове през 1921 г. и завършва с титлата Wrangler (студент завършващ с отличие по математика в Кеймбриджския университет) след Mathematical Tripos (изпит за получаване на научна степен в Кеймбридж) през 1923.

След завършването си Рамзи е във Виена за известно време и се връща в Кеймбридж след като е избран за член на научно дружество на King's College Cambridge (някои университети в Кеймбридж) през 1924. Това е изключение, като се има в предвид, че Рамзи е едва втория човек, който някога е избиран за член на King's College, без да е бил преди това студент там.

През 1925 г. Рамзи се жени за Летисия Бейкър, с която имат две дъщери. Следващата година той е назначен за университетски преподавател по математика и по-късно става ръководител на Катедрата по Математика в King's College. Кариерата му е била кратка, защото Рамзи умира от жълтеница в началото на 1930 г. – на 19 януари в Лондон.

Въпреки краткото време, през което той е изнасял лекции в Кеймбридж, си е спечелил славата на изключителен преподавател.

Макар че Рамзи е работил основно в областта на математиката, той е творил в забележително широк кръг области за краткото време на своя живот. В областта на математиката, Рамзи поставя основите на нова математическа теория, сега наречена Теорията на Рамзи, той пише и за основите на икономиката („Статия за теорията на облагането с данъци“ и „Математическа теория за спестяванията“) и философията („Факти и твърдения“ и „Общоизвестното за правото и фактите“).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]