Франк Рамзи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Франк Рамзи
английски математик
Роден
Починал
19 януари 1930 г. (26 г.)
Научна дейност
Област Математика

Франк Плъмптън Ремзи е английски математик, роден на 22 февруари 1903 г. в Кеймбридж, Англия.

Родителите му са Артър Стенли Ремзи и Агнес Мари Уилсън. Артър Ремзи е бил президент на колежа „Магдалена” в Кеймбридж и преподавател по математика в същия колеж. Франк е бил най-големия от четирите деца в семейството. Имал е един брат и две сестри. Брат му става Кентърберийски архиепископ.

Ремзи постъпва в колежа „Уинчестър” през 1915 г. и там той спечелва стипендия за колежа „Тринити” в Кеймбридж. През 1920 г., след завършването си в Уинчестър, постъпва в колежа Тринити да учи математика. В Кеймбридж Ремзи става стипендиант в по-горните курсове през 1921 г. и завършва с титлата Wrangler (студент завършващ с отличие по математика в Кеймбриджския университет) след Mathematical Tripos (изпит за получаване на научна степен в Кеймбридж) през 1923.

След завършването си Ремзи е във Виена за известно време и се връща в Кеймбридж след като е избран за член на научно дружество на King's College Cambridge (някои университети в Кеймбридж) през 1924. Това е изключение, като се има в предвид, че Ремзи е едва втория човек, който някога е избиран за член на King's College, без да е бил преди това студент там. През 1925 г. Ремзи се жени за Летисия Бейкър, с която имат две дъщери. Следващата година той е назначен за университетски преподавател по математика и по-късно става ръководител на Катедрата по Математика в King's College. Кариерата му е била кратка, защото за нещастие Ремзи умира от жълтеница в началото на 1930 г – на 19 януари в Лондон.

Въпреки краткото време, през което той е изнасял лекции в Кеймбридж, си е спечелил славата на изключителен преподавател. Макар че Ремзи е работил основно в областта на математиката, той е творил в забележително широк кръг области за краткото време на своя живот. В областта на математиката, Ремзи поставя основите на нова математическа теория, сега наречена “Теорията на Ремзи”, той пише и за основите на икономиката (“Статия за теорията на облагането с данъци” и “Математическа теория за спестяванията”) и философията (“Факти и твърдения” и “Общоизвестното за правото и фактите”).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]