Френска болонка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Френска болонка
Bichon Frise 600.jpg
Характеристики
Ръстдо 30 см
Произход
СтранаФранция Франция
Белгия Белгия
Класификация МФК
Група9
Секция1
Стандарт215
Френска болонка в Общомедия

Френската болонка (на френски: Bichon frisé или Bichon à poil frisé) e дребна порода кучета от семейството на болонките.

История на породата[редактиране | редактиране на кода]

Прието е да се смята, че породата е френска, но в действителност тя е създадена по време на Ренесанса в Италия през 14 в. като кръстоска между малтийската болонка и други декоративни малки породи, главно пудели. Била е позната в цялото Средиземноморие, но след като е пренесена на Канарските острови си спечелва името Тенерифе (по името на най-големия от Канарските острови) и е позната под това название много дълго време. Във Франция е внесена през 16 в. по време на царуването на Франсоа I, който превръща френската болонка в свой любимец, но истински триумф породата преживява при крал Анри III, който става неин страстен поклонник. Между 17 и 19 в. френската болонка добива широка популярност из кралските и аристократични кръгове на Европа, тя присъства в салоните на всички знатни дами (известно е например, че Мадам дьо Помпадур е притежавала няколко такива болонки), рисувана е от художници като Франсиско Гоя. Едва от началото на 20 в. френската болонка започва да се отглежда масово не само от аристократи, но от широки слоеве на населението и бързо се разпространява. Двете световни войни през първата половина на 20 в. нанасят много сериозни щети на развъдниците на френски болонки, но от средата на века и особено от 70-те години на 20 в. те възвръщат популярността си. Официално породата е призната едва в 1933 г., тогава е приет и нейният стандарт под номер 215.

Характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Максималната височина на тези кучета е 30 см. Имат дълга, къдрава, изключително мека козина. Според стандарта на Международната федерация по кинология цветът на козината на чистокръвната порода задължително е бял. Има весел, игрив характер и се нуждае от непрекъснати ласки и внимание. Чудесно подхожда за градски условия, но въпреки това има нужда от редовни разходки на чист въздух и движение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]