Фриц Хуг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Фриц Хуг през 1972 г.

Фриц Хуг (на немски: Fritz Hug) (19 март 1921, Дорнах - 29 януари 1989, Шпайхершвенди) е швейцарски художник. Основно рисува маслени картини, но твори също така литографии, плакати, мозайки и стенописи. Заедно със съпругата си Маргрит Хуг създава три книжки с картинки по библейски теми, преведени на много езици. Известен е като "художникът, който рисуваше животни".

Жизнен път[редактиране | редактиране на кода]

Фриц Хуг е роден на 19 март 1921 г. в Дорнах. Той е второто от общо пет деца. Детството си прекарва на остров Ява, където баща му работи като инженер за една железопътна компания. Късното си детство прекарва при завръщането си в Швейцария в Талвил. Фриц Хуг още от рано показва жив интерес към изобразителното изкуство. През 1935 и 1936 посещава Цюрихското висше училище по изкуства. На 16 години преждевременно прекъсва професионалното си обучение като ретушьор по дълбок печат в цюрихското издателство на специализирана литература. След завършване на новобранската школа (първи етап от дългогодишната военна служба в Швейцария) той сериозно се посвещава на живописта.

Първи успехи като художник[редактиране | редактиране на кода]

През 1942 г., едва на двадесет години, Фриц Хуг прави първата си изложба с подкрепата на Леон Болаг, цюрихски търговец на предмети на изкуството. Изобразява пейзажи и градски сюжети, хора и интериори. Годините на професионално обучение и пътешествия го отвеждат през 1942/1943 до южна Франция. По-късно посещава Мароко, Италия и Ламбарене. В Габон рисува пейзажи, животни и хора от близкото обкръжение на лекаря по тропически болести Алберт Швайцер. След завръщането си в Цюрих прави редица изложби в швейцарските художествени галерии.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

След първи неуспешен брак с Мари Кезлин, през 1951 г. Фриц Хуг се жени Маргрит Шюрман, журналистка и писателка. Раждат им се три деца. През 1957 г. Фриц Хуг организира в новопридобитото си жилище своето художествен ателие. По-късно в същата сграда отваря собствена художествена галерия.

Художникът, който рисуваше животни[редактиране | редактиране на кода]

Кралски пингвин, 1968

За ловния щанд на швейцарското национално изложение през 1964 г. Фриц Хуг създава голяма картина "швейцарската фауна". През 1967 г. излага в галерия Tryon в Лондон картини с градски пейзажи. По това време започва все повече да се посвещава на рисуването на животни. Още през същата година Световният фонд за дивата природа (WWF) се обръща с молба към Хуг да нарисува стотина от застрашените от изчезване животни. Работата изисква както художествени умения, така и познания по зоология. Фриц Хуг се оттегля в малко цюрихско селце, за да се посвети на спокойствие на задачата. Тук се появяват първите стотина картини, които биват изложени през 1970 г. в Хелмхаус (до Водната църква) в Цюрих. Следват изложбите в Музея на науките в Бостън през 1973 г. и отново в Хелмхаус в Цюрих, по случай 50-годишнината на Зоологическата градина в Цюрих.

Фриц Хуг умира след кратко и тежко боледуване на 29 януари 1989 г. Голяма част от живота си той посвещава на запазването на животните и на тяхната естествена природна среда. Големият му проект да нарисува всички видове птици, които се срещат в Швейцария, по повод 700-ната годишнина на Швейцарската конфедерация, остава незавършен.

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • Antje Ziehr: Fritz Hug und seine Welt der Tiere. Harlekin Verlag, Luzern 1981.
  • Fritz Hug: Maler der Tiere. Verlag Papyria, Affoltern am Albis 1970.
  • Fritz und Margrit Hug: Von jeder Art der Vögel und des Viehs - Die Tiere der Bibel. Verlag Papyria, Affoltern am Albis 1969.
  • Fritz Hug: Tierzeichnungen. Eugen Rentsch Verlag, Zürich 1964.
  • Fritz und Margrit Hug: Und Gott sah, dass es gut war. Eugen Rentsch Verlag, Zürich 1962.
  • Fritz and Margaret Hug: The Story of Our Lord. Random House, New York 1961.
  • Fritz und Margrit Hug: Auf dem Wege des Herrn, eine Bilderbibel für die Jugend. Eugen Rentsch Verlag, Zürich 1960.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fritz Hug“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.