Фуксит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фуксит
Общи
Категориясиликатни минерали
Характеристики
Кристална системамоноклинна
Цвят на чертатабяло
Фуксит в Общомедия

Фукситът е богата на хром (Cr) разновидност на минерала мусковит, принадлежащ към групата на слюдата от филосиликатни минерали, с химична формула K(Al,Cr)
2
(AlSi
3
O
10
)(OH)
2
.[1]

Тривалентният хром замества един от алуминиевите (Al) атоми в общата формула на мусковита, създавайки ябълковозеления оттенък, отличителен за фуксита. Често се среща в дребни слюдени агрегати (с отделни плочи, които едва се виждат), като основен компонент на богати на хром филитни или шистозни метаморфни скали.

Вердитът е вид метаморфна скала, направена предимно от нечисто, често многоцветно разнообразие от фуксит. Използва се за декоративна дърворезба.

Фукситът е кръстен на германския химик и минералог Йохан Непомук фон Фукс.

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Фукситът кристализира в моноклинна кристална система. Обичайният цвят на минерала е бледозелен до изумрудено зелен в зависимост от количеството хром. Слюдестите кристали са гъвкави и леко разчленени с твърдост 2-2,5 по скалата на Моос. Фукситът флуоресцира в лайм зелено под дълговълнова ултравиолетова светлина. Радиоактивността на фуксита, дължаща се на съдържанието на калий (K), е едва забележима.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fuchsite // Mindat.org.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fuchsite в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​