Фюзелаж геодезическа конструкция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музеен експонат английски самолет Vickers Wellington

Фюзелаж геодезическа конструкция (на английски: geodesic airframe, геодезически корпус) е термин, с който е наименуван тип конструкция на фюзелаж на самолет, разработен и прилаган от английските самолетостроители. Изграден е като се създава конструкция с пространствена форма на тръба. Използват се надлъжни греди и спираловидно разположени върху тях и преплитащи се под еднакъв ъгъл профили по цялата дължина от носа до края на корпуса и в обратната посока. Получава се нещо като тъкан от носещи елементи изграждащи здрава пространствена конструкция с обемна форма и с необходимото сечение на самолетния корпус. [1]. Наименованието геодезия е прието, тъй като подобни структури са използвани от тази наука за създаване на триангулачната мрежа. Основното в теорията е, че две дъги могат да се пресичат и по криволинейна повърхност. В случая криволинейната повърхност е изработваното тяло на самолета и създаването по този начин на един затворен контур го прави устойчив на натоварвания от всякакъв характер и на торзионни усуквания[2].

Музеен експонат на част от геодезическа конструкция на дуралуминиев фюзелаж

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-ранното прилагане на геодезическия подход при строителство на военно транспортно превозно средство е вграждането на такъв диагонален структурен елемент в корпуса на корабите. Диагонална структура в дървените кораби е използван за първи път от Джошуа Хъмфрис (Joshua Humphreys) в първите шест фрегати на ВМС на САЩ през 1794 г. С това е увеличена устойчивостта на дървения корпус към деформации. Този опит и практика е приложен по-късно с една далеч по-сложна геодезическа форма за изграждане на фюзелажите на самолетите.

Vickers Wellington приземен успешно след тежки поражения във фюзелажа и оперението

Приложение в самолетостроенето[редактиране | редактиране на кода]

Геодезическият метод на строителство е разработен от авиационния инженер Барнс Уолис (1887-1979) (Barnes Wallis) от Великобритания, като е използвал ранният си опит по изграждането на механическа геодезическа конструкция на своя търговски дирижабъл R100. Уолис използва думата „геодезически“ да се отнася за корпуса, като я смята за най-правилно наименование на план от линии върху една крива повърхност (формата на Земята), използвани в практиката на геодезията. Системата е използвана по-късно от работодателя на Уолис, фирмата Викерс-Армстронг (Vickers-Armstrongs Limited) в конструирането и производството на серия от самолети бомбардировачи - Викерс Уесли (Vickers Wellesley), Викерс Уелингтън (Vikers Wellington), Викерс Уоруик (Vickers Warwick) и Викерс Уиндзор (Vickers Windsor). Корпусът на тези самолети е изграден от редица надлъжни греди и спираловидно напречно поставени дуралуминиеви греди-профили, които образуват тялото на самолета и оформят неговото напречно сечение.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

В силовата част на тази конструкция обшивката не е силов елемент. Затова тя може да е от тънки дуралуминиеви листове или от плат фиксиран върху надлъжно монтирани дървени летви. Металната решетка на геодезическата конструкция се произвежда по-трудно. Трудно се внасят промени в конструкцията като например промяна на профил на корпуса, промяна на дължината на тялото, размах на крилата. Но има и няколко съшествени предимства:

  • По-лека е в сравнение с еквивалентни други самолетни конструкции;
  • Устойчива конструкция на всички възможни натоварвания при експлоатация;[1]
  • Устойчива на разрушаване конструкция при бойни действия. Дори и да има повредена част на елементите от едната страна на фюзелажа и разбита обшивка, това не води до разрушаване на самолета по време на полет. Общата носеща конструкция съществено не е променена и здравите стрингери от другата страна позволяват машината да се приземи успешно, което не е възможно при подобно състояние на други видове самолетни конструкции.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Buttler, стр. 93
  2. Buttler, стр. 94

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Laz7m-52.jpg
Уикипедия разполага с
Портал:Авиация
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Geodesic airframe“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​