Хавзипашини конаци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хавзипашини конаци
портата на конаците
портата на конаците
Карта Местоположение в Карпош
Виджилищни сгради
МестоположениеБардовци, Северна Македония
АрхитектПетър Филипов
Изграждане1830 – 1845 г.
Статутпаметник на културата
Хавзипашини конаци в Общомедия

Хавзипашините конаци (на македонска литературна норма: Хавзипашини конаци) е комплекс от възрожденски сгради в скопското село Бардовци, Северна Македония, обявени за паметник на културата.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Чифликът на Хавзи паша Скопски е изграден в периода от 1830 до 1845 година.[2] Строителството и декорацията на конаците е ръководено от Петър Филипов.[3] Комплексът има три сгради, оградени с каменен зид, подсилен с осем отбранителни кули. В средния двор е селямлъкът за мъжете, на източната страна е харемлъкът за жените, където е и кухнята и има и сграда за прислугата. Между двата конака е оръжейната, в която се е пазело и богатството, и до която се стига по дървен мот. В крайния дял са конюшните и други стопански помещения. Двата конака са симетрични с приземие и кат. Вътрешността е декорирана с рисунки по стените и резбовани тавани.[2] Съгласно съставена от Янко Кузманов животописна бележка, Макрий Негриев „декорирал (рязал таваните и др.) в прочутите конаци на Хамзи паша в село Бардовци, до Скопие, и от благодарност бил надарен от пашата с турски махмудии, кон и място на пазара в Скопие.“[4]

В 2009 година Министерството на културата започва проект за реставрация на конаците и в тях е разположен Националният филмов фонд на Кинотеката на Македония.[5]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Споменичка целина Конаци на Хавзи Паша // Управа за заштита на културното наследство. Архивиран от оригинала на 2016-03-12. Посетен на 1 февруари 2016.
  2. а б Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 723. (на македонска литературна норма)
  3. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 235.
  4. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 213.
  5. Хавзипашини конаци - филмско депо // Вечер, 4 януари 2009. Архивиран от оригинала на 2016-02-02. Посетен на 2 февруари 2016.