Хайнрих Ленц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хайнрих Ленц
Эмилий Христианович Ленц
руски физик

Роден
Починал

Националностбалтийски немец
Учил вДорпатски университет
Научна дейност
ОбластФизика
Работил вСанктпетербургски държавен университет
Известен соткриване на правилото на Ленц, ефект на Джаул – Ленц
Хайнрих Ленц в Общомедия

Хайнрих Фридрих Емил Ленц (на немски: Heinrich Friedrich Emil Lenz, също, на руски: Эмилий Христианович Ленц) е руски физик, по произход балтийски немец. Известен с формулирането на правилото на Ленц (1834 г.) и със закона на Джаул – Ленц (1842 г.).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ленц е роден в град Тарту, Ливония (днес на територията на Естония). След завършване на гимназиалното си образование през 1820 г., Хайнрих Ленц следва химия и физика в Тартуския университет. По-късно пътува заедно с Ото фон Коцебу по време на втората му околосветска експедиция в периода 1823 – 1826 г. По време на пътешествието Ленц изучава климатичните състояния и физичните особености на морската вода.

След края на пътешествието Ленц работи в Университета на Санкт Петербург. През 1829 г. взема участие в първата експедиция на планината Елбрус под ръководството на генерал Георгий Емануел. През 1834 г. е избран за академик. Едновременно с това той е професор, а през последните години – и ректор (от 1863 г. до смъртта си през 1865 г.)

Много негови научни изследвания се отнасят към физическата география (за температурата и солеността на моретата, за барометричното измерване на височините, за напрегнатостта на земния магнетизъм и др.), но основните му занимания са в областта на електромагнетизма. Освен правилото, кръстено в негова чест, Хайнрих Ленц открива независимо и ефекта на Джаул – Ленц през 1842 година.

Умира в Рим след прекаран инсулт.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]