Ханс Грос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Ханс Грос
австрийски юрист
Роден
Починал
9 декември 1915 г. (67 г.)

Ханс Густав Адолф Грос (на немски: Hans Gross) е австрийски криминален юрист и разследващ магистрат. Считан е за създател на научната област криминалистика.

Преподава като професор в Черновицкия университет, Университета в Прага и Университета на Грац, създава Института по криминология в Грац.

С публикуване на книгата му „Наръчник за разследване за магистрати, полицаи и др.“ („Handbuch fur Untersuchungsrichter, Polizeibeamte, Gendarmen, u.s.w.“) през 1893 г. се поставя началото на криминалистиката – приложна наука за практиките на криминалното разследване и закона. Работата комбинира системни области на знанието, които преди това не са били ползвани при разпити, както и които могат да бъдат успешно използвани срещу престъплението. Грос адаптира някои области към нуждите на криминалното разследване, като фотографията на мястото на престъплението.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hans Gross“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.