Направо към съдържанието

Харбардсльод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Харбардсльод
Харбардр се присмива на Тор, У. Г. Колингууд (1908)
Харбардр се присмива на Тор,
У. Г. Колингууд (1908)
Първо издание
Исландия
Оригинален езикнордически
Видпоема
Публикувано вПоетична Еда
Харбардсльод в Общомедия

„Харбардсльод“ или „Песните на Харбардр“ е една от поемите включени в Поетичната Еда, намерена в ръкописа Codex Regius и AM 748 I 4to. Поемата е кавга между богове от скандинавската митология.

В тази поема лодкарят и Харбардр и богът Тор влизат в кавга или вербална надпревара. Харбардр (Синя брада) е груб и недужелюбен към Тор, който се завръща в Асгард след пътешествие в Йотунхайм, земята на великаните. Харбардр му препречва пътя и му отказва да премине през реката. Започва казвайки, че Тор се облича бедно (в дрехи на просяк и без гащи) и че майка му е мъртва. В хода на поемата Харбардр се перчи със сексуалната си мощ, магичните си и тактични възможности и пита Тор за неговите. Тор отговаря като му разказва как е победил великаните. Накрая, след като му се присмива, Харбардр проклина Тор.

Тор заплашва Харбардр, У. Г. Колингууд (1908)

Поемата е значително по-малко структурирана в сравнение с останалите едически поеми и е най-вече написана в метъра, познат като málaháttr или „разговорен стил“. Въпреки това, други метрични форми също могат да бъдат открити, а някои части от текста са чиста проза. През последното десетилетие няколко учени заключват, че поемата е умишлено стилизирана версия на традиционната структура от поемите за „кавги/караници“.