Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп
кралица на Швеция
Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп 
Родена: 23 октомври 1636 г.
Починала: 24 ноември 1715 г. (79 г.)

Хедвиг Елеонора Холщайн-Готорп (на шведски: Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp) е шведска кралица-консорт, съпруга на крал Карл X и майка на Карл XI. Хедвиг Елеонора е управляващ регент три пъти и де факто първа дама в период от 61 години — от 1654 до смъртта и през 1715 година. Тя е дъщеря на херцог Фридрих III Холщайн-Готорп и Мария Елезабета Саксонска.

Кралица консорт[редактиране | редактиране на кода]

Хедвиг Елеонора произхожда от знатно семейство. Нейният баща е херцог Фридрих III Холщайн-Готорп, а майка и е Мария Елезабета Саксонска. На 24 октомври 1654 година се жени за шведския крал Карл X, като част от по-мащабен политически план. Това я прави кралица-консорт на Швеция. През този период, благодарение на своя доминиращ характер и силната ангажираност във властта, Хедвиг Елеонора става важен член на шведското кралско семейство, а в последствие се превръща и в една от най-забележителните кралици на Швеция. Хедвиг Елеонора често представлява короната при отсъствие на своя съпруг, както по времето на ангажимента на нейния внук в Великата северна война. Тя се включва и в бойни действия, придружавайки Карл X във войните с Полша през 1656 година и по-късно с Дания през 1658 година.

Кралица регент[редактиране | редактиране на кода]

След смъртта на Карл X през 1660 година, Хедвиг Елеонора става регент на своя невръстен син Карл XI през периода 1660-1672 година, по-късно и за няколко месеца през 1697 на своя внук Карл XII и за трети път в периода 1700-1713 по време на Великата северна война. През 1713 година прави своята внучка Улрика Елеонора регент на короната.

За облекчение на членовете на регентските правителства, Хедвиг Елеонора не се интересува пряко от политика и е доволна с позициите, които заема като първа дама на кралския двор. Тя полага подписа си върху редица документи, които са и представени, без да влиза в дискусия или да се интересува от детайли. Хедвиг Елеонора поддържа поетата анти-датска и анти-френска позиция, като част от външната политика на кралството.

През 1661 година в предложение да стане кралица консорт на английския крал Чарлз II, тя отказва с мотива за вярност към своя покоен съпруг Карл X. Въпреки това, се счита, че след смъртта на съпруга и е поддържала интимни отношения с граф Карл Йиленстиерна.

Силната позиция на Хедвиг Елеонора личи и от отношението и към своя син Карл XI, който е определян като "момчето на мама". При появяването си в парламента, Карл XI е разчитал на подкрепата на майка си, като всички въпроси и отговори са минавали през Хедвиг Елеонора.

След приключването на официалния скръбен период през 1663 година, шведския кралски двор е бил ангажиран в множество празненства и фестивали. Като част от тези събития са открити и първите театри в Стура Болхюсет през 1666 година и в Лейонкулан през 1667 година.