Хели Лав

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хели Лав
финландска певица
Родена
16 ноември 1988 г. (35 г.)

Религияислям
Музикална кариера
Стилсъвременен ритъм енд блус
Инструментивокал
Активностот 2009 г.
Семейство

Уебсайтwww.hellyluv.com
Хели Лав в Общомедия

Хелан Абдула, по-известна с творческия си псевдоним Хели Лав е кюрдско-финландска певица, както ихореограф, актриса и модел.

В началото на кариерата става популярна чрез интернет сайтовете за видео споделяне, където качва свои авторски клипове. През 2015 г. добива световна известност благодарение на песента „Revolution“, чието видео е заснето в изоставено село близо до Мосул, на самата фронтова граница на военния конфликт с Ислямска държава.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Хелан Абдула е родена на 16 ноември 1988 г. в град Урмия в северен Иран. Тя е с кюрдски произход. Родителите ѝ напускат Ирак заради гоненията срещу кюрдското население в северен Ирак по време на режима на Саддам Хюсеин. След Иран, където Хелан е родена, семейството се премества за кратко в Турция, след което емигрират във Финландия, където получават гражданство. От невръстна възраст проявява интерес към пеенето и свиренето на пиано. По-късно се записва в музикален хор и в театрална школа. Увлича се по танците, записва се в школа по танци и представя Финландия на европейски първенства.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. певицата се премества в Лос Анджелис. През 2013 г. подписва договор с музикалната компания G2 Music Group и създава първия си сингъл „Risk at all“. Песента е обявена за прокюрдски антивоенен химн. В своето творчество тя използва кюрдски фолклорни ритми, които съчетава с модерното звучене на поп-музиката.

През 2015 г. тя записва песента „Революция“ (Revolution), видеоклипа към която е заснет в конфликтната зона на Мосул в Северен Ирак, съвсем близо до фронтовата линия на войната с „Ислямска държава“. В клипа певицата е облечена с военна униформа, характерна на кюрдските военни сили „Пешмерга“. Видеото ѝ печели световна популярност, а ИДИЛ обявява награда за главата ѝ.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Helly Luv в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​