Хенк Снейвлит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хендрикус Снейвлит)
Хенк Снейвлит
Hendricus Josephus Franciscus Marie Sneevliet
нидерландски политик

Роден
Починал
13 април 1942 г. (58 г.)
Льосден, Нидерландия
Хенк Снейвлит в Общомедия

Хендрикус Йозефус Франсискус Мари Снейвлит (на нидерландски: Hendricus Josephus Franciscus Marie Sneevliet), наричан кратко Хенк Снейвлит, е нидерландски комунистически политик, сред основоположниците на националистическото движение в днешна Индонезия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Снейвлит е роден в Ротердам през 1883 г. Започва работа в железниците през 1900 г. и става активен член на профсъюзите и на Социалдемократическата работническа партия (СДРП). Поради противоречия с по-умерените социалдемократи и синдикалисти през 1913 т. заминава за Нидерландските Източни Индии (днес Индонезия).

Там става активен деец на борбата срещу нидерландското управление. През 1914 г. е сред основателите на Социалдемократическо движение на Индиите, в което участват както нидерландци, така и индонезийци, и което се превръща във втората по големина комунистическа партия в страната. Радикалните му позиции го подтикват да напусне СДРП през 1916 г. и да се присъедини към Социалдемократическата партия, предшественик на Нидерландската комунистическа партия. През 1918 г. е изгонен от Индонезия и се завръща в Нидерландия.

През 1920 г. Снейвлит участва във Втория конгрес на Коминтерна в Москва. Там се среща с Владимир Ленин, който го изпраща като представител на Коминтерна в Китай, за да подпомогне все още малката Китайска комунистическа партия. Снейвлит не оценява нейните възможности като големи и настоява за сътрудничество с Гоминдана.

През 1927 г. Снейвлит се отделя от Никарландската комунистическа партия и създава Революционна социалистическа партия, която за известно време е близка до троцкизма. През 1940 г., след началото на Втората световна война, Снейвлит разпуска своята партия и малко по-късно създава, заедно с Вилем Долеман и Аб Менист, Маркс-Ленин-Люксембург-фронт – група за съпротива срещу германската окупация.

Като известен комунист, още преди създаването на фронта Снейвлит трябва да се укрива от нацистите. Заловен е и екзекутиран през април 1942 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]