Хенк Снейвлит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хенк Снейвлит
нидерландски политик

Роден
Починал
Льосден, Нидерландия
Хенк Снейвлит в Общомедия

Хендрикус Йозефус Франсискус Мари Снейвлит (на нидерландски: Hendricus Josephus Franciscus Marie Sneevliet), наричан Хенк Снейвлит, е нидерландски комунистически политик и един от основоположниците на националистическото движение в днешна Индонезия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Снейвлит е роден в Ротердам през 1883. През 1900 започва работа в железниците и става активен член на профсъюзите и на Социалдемократическата работническа партия (СДРП). Поради противоречия с по-умерените социалдемократи и синдикалисти, през 1913 той заминава за Нидерландски Източни Индии, днес наричана Индонезия.

Там той става активен деец на борбата срещу нидерландското управление. През 1914 е сред основателите на Социалдемократическо движение на Индиите, в което участват както холандци, така и индонезийци, и което се превръща във втората по големина комунистическа партия в страната. Радикалните му позиции го подтикват да напусне през 1916 СДРП и да се присъедини към Социалдемократическата партия, предшественик на Нидерландската комунистическа партия. През 1918 той е изгонен от Индонезия и се завръща в Нидерландия.

През 1920 Снейвлит участва във Втория конгрес на Коминтерна в Москва. Там той се среща с Владимир Ленин, който го изпраща като представител на Коминтерна в Китай, за да подпомогне все още малката Китайска комунистическа партия. Снейвлит не оценява нейните възможности като големи и настоява за сътрудничество с Гоминдана.

През 1927 Снейвлит се отделя от Никарландската комунистическа партия и създава Революционна социалистическа партия, която за известно време е близка до троцкизма. През 1940, след началото на Втората световна война, Снейвлит разпуска своята партия и малко по-късно създава, заедно с Вилем Долеман и Аб Менист Маркс-Ленин-Люксембург-фронт, група за съпротива срещу немската окупация. Като известен комунист, още преди нейното създаване Снейвлит трябва да се укрива от нацистите. Той е заловен и екзекутиран през април 1942.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]