Хенри Туреман Алън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хенри Туреман Алън
Henry Tureman Allen
американски генерал и изследовател
Роден
Починал
29 август 1930 г. (71 г.)
ПогребанНационално гробище Арлингтън, САЩ

Националност САЩ
Учил въвВоенна академия на Съединените щати
Хенри Туреман Алън в Общомедия

Хенри Туреман Алън (на английски: Henry Tureman Allen) е американски армейски генерал-майор, изследовател на Аляска.

Ранни години (1859 – 1885)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 април 1859 година в Шарпсбърг, Кентъки, САЩ. През 1878 завършва колеж в Джорджтаун, а през 1882 завършва Военната академия на Съединените щати в Уест Пойнт с чин лейтенант от кавалерията.

Изследователска дейност (1885)[редактиране | редактиране на кода]

От април до септември 1885 пресича Аляска от югоизток на северозапад от залива Аляска до залива Нортън. Изкачва се по река Копър (462 км), пресича хребета Чугач и изследва река Читина (193 км, ляв приток на Копър). Картира частично планината Врангел с вулкана Санфорд (4939 м). В началото на юни пресича източната (тясна и ниска) част на Аляскинския хребет и достига до река Танана, на 143º з.д., като я изследва и картира от там до вливането ѝ в Юкон. Спуска се по Юкон до Нулато, след което се изкачва до устието на река Коюкук и в началото на август достига до изворите на Коюкук (740 км) в планината Ендикот (открита от него). След това отново се спуска по Юкон и през септември достига до залива Нортън.

Следващи години (1886 – 1930)[редактиране | редактиране на кода]

По-късно работи като военен аташе в Русия (1890 – 1895) и Германия (1897 – 1898). Участва в Испано-американската война и в Първата световна война, като командир на 90-а пехотна дивизия. Малко след като напуска последната си длъжност като американски военен аташе в Германия, Алън се ангажира с извънредна кампания за хуманитарна помощ за Германия. 

През 1923 е повишен в ранг генерал-майор и същата година се пенсионира. След пенсионирането си живее във Вашингтон.

През 1924 е заместник-председател на Американския олимпийски комитет по време на летните олимпийски игри в Париж.

Умира на 29 август 1930 година в Буена Виста, Пенсилвания, на 71-годишна възраст. Погребан е в Националното гробище Арлингтън.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Негово име носи река от басейна на река Юкон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Henry Tureman Allen в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​