Херберт Бломстет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Херберт Бломстет
шведско-американски диригент
Херберт Бломстет 
Роден: 11 юли 1927 г. (92 г.)

Херберт Бломстет (на шведски: Herbert Blomstedt) е шведско-американски диригент със световна известност.

Той е член на Кралската шведска музикална академия и носител на германския Орден за заслуги.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Херберт Бломстет е роден в САЩ в шведско семейство. Баща му е адвентистки пастор. Той получава своето музикално образование в Кралската консерватория в Стокхолм и в Университета в Упсала (Швеция). Следва дирижиране в консерваторията Джуйлиърд Скул (Ню Йорк), модерна музика в Дармщат и ренесансова и барокова музика в Скола Канторум (Базел). Работи под ръководството на Игор Маркевич в Залцбург и Ленард Бърнстейн в Тангълуд.

  • През 1954 г. Бломстет дебютира като диригент с Филхармоничния оркестър на Стокхолм, а след това е диригент на известни скандинавски оркесри
  • До 1963 г. ръководи Симфоничния оркестър на шведското радио
  • От 1975 до 1985 г. ръководи Градската капела Сехзише в Дрезден
  • От 1985 до 1995 г. е музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Франциско
  • От 1998 до 2005 г. е ръководител на Гевандхаусоркестър в Лайпциг

Херберт Бломстет работи като гост диригент в различни известни оркестри, като Бамбергер Симфоникер, Берлинската и Мюнхенската филхармонии, Концертгебау в Амстердам, Чикагския и Бостънския симфоничен оркестър, филхармоничните оркестри на Лос Анджелис и Израел. Симфоничен оркестър NHK (Токио) и Симфоничния оркестър на Сан Франциско го обявяват за техен почетен диригент. С Бломщед свири и българската цигуларка Мила Георгиева.

Бломстет получава през 2003 г. Орден за заслуги от президента на Германия Йоханес Рау. Известния диригент и адвентист от седмия ден, чиято съпруга Трауте почива през ноември 2003 г., има четири дъщери и живее от 1984 г. в Люцерн.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]