Херман Минковски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Херман Минковски
Hermann Minkowski
германски математик

Роден
Починал
12 януари 1909 г. (44 г.)
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Националностгерманец германско полски, еврейски произход
Учил вКьонигсбергски университет
Хумболтов университет на Берлин
Научна дейност
ОбластМатематика
Учил приФердинанд фон Линдеман
Работил вГьотингенски университет, Висше техническо училище в Цюрих
Известен сПространство на Минковски
Семейство
Деца2
Подпис
Херман Минковски в Общомедия

Херман Минковски (на немски: Hermann Minkowski) е германски математик, със смесен еврейски и полски произход [1], който е известен с това, че създава и развива геометрия на числата, и използва геометрични методи за решаване на сложни задачи в областта на теория на числата, математическата физика и теорията на относителността.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на територията на днешна Литва, тогава част от имперска Русия. Защитава докторат през 1885 година в Кьонигсбергския университет. Чете лекции и се занимава с преподавателска и изследователска дейност в университетите в Бон, Гьотинген, Кьонигсберг и Цюрих.

Минковски умира внезапно на 44 години от спукан апендисит.[2]

Специална теория на относителността[редактиране | редактиране на кода]

През 1907 Минковски стига до заключението, че специалната теория на относителността, представена от Айнщайн през 1905 и базирана на предходната работа на Лоренц и Поанкаре, може най-добре да бъде разбрана в едно специфично четиримерно пространство, познато по-нататък като „пространство на Минковски“, в което време и пространство не са отделни величини, а се смесват в четиримерно време-пространство, и в което Лоренцовата група на специалната теория на относителността може добре да бъде представена.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Астероидът 12493 Минковски и М-матриците са кръстени на него.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Jewish Mathematicians @ www.jinfo.org
  2. ((en)) Биография

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hermann Minkowski в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​