Хершел Гринспан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хершел Файбел Гринспан
еврейски екстремист и терорист
Хершел Файбел Гринспан 
Роден: 28 март 1921 г.
Починал: 1942 г. (20 г.)

Хершел Файбел Гринспан /фамилията се чете и Грюнспан/ е полски евреин, роден и израсъл във Ваймарска Германия. На 7 ноември 1938 извършва атентат срещу третия секретар на германското посолство в Париж Ернст фон Рат, който два дни по-късно – на 9 ноември умира от раните си получени от стрелбата. Същата вечер (нощта на 9 срещу 10 ноември 1938) в Германия избухва най-големия погром срещу евреите в историята ѝ придобил популярност като Кристалната нощ.

Адолф Хитлер посвещава специална реч пред Райхстага на това събитие.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хершел Гринспан е роден в Хановер в семейство на полски евреи, което през 1911 емигрира в Германската империя от тогавашното Полско царство в Руската империя. Учи в равинско училище. Още като младеж се включва в групите на ционисткатаМизрахи“ и спортнатаБар Кохба“. По това време в Германия съществува остро противоборство на национална основа, завършило с идването на националсоциалистическата партия на власт през 1933 година. През 1935 прекъсва обучението си и прави опит да емигрира в Палестина, но британските власти (Палестина е под британски протекторат) му отказват за срок от 1 година заради възрастта. След отказа Гринспан заминава при чичо си Волф Гринспан в Брюксел с редовни документи (полски паспорт и немска изходна виза), след което идва предложение от другия му чичо Аврам Гринспан да отиде да живее при него в Париж. Преминава белгийско-френската граница нелегално, тъй като предполага че ще му бъде отказана входна виза за Франция. Пристига болен в Париж, като общото му физиологическо състояние за седемнадесетгодишната му възраст не е добро – той е висок 1,54 и тежи 45 кг. В продължение на година той и роднините му се опитват безуспешно да получат разрешение за легалното му пребиваване във Франция. Тъй като не успява да се сдобие с такова, Гринспан насочва усилията си да се прибере в Хановер при семейството си, но получава отказ от местната полицейска служба. През август 1938 Гринспан получава и заповед за експулсиране от Франция.

През октомври 1938 на конгреса на НСДАП в Нюрнберг е решено 12 000 евреи полски граждани да бъдат експулсирани в Полша. Семейството на Гринспан попада сред предвидените за екстрадиция, тъй като е с полско гражданство, независимо от обстоятелството че от 27 години пребивава в Райха. Всички членове на семейството на Гринспан са експулсирани към полската граница, но не са приети на полска територия оставяйки в т.нар. ничия гранична зона между двете държави през нощта на открито. Това събитие е широко огласено от пресата и Гринспан научава за него от вестниците в Париж. Сред експулсираните е и неговото семейство. Получава и писмо от сестра си Берта която се оплаква, че всички са много разстроени, тъй като никой предварително не ги е уведомил за акта по репатриране и семейството е било принудено да изостави имуществото си експулсирано и ескортирано от полицията. Същевременно с писмото Берта умолява брат си Хершел да им помогне финансово със средства, тъй като са в голяма беда.

Междувременно полските власти пропускат на своя територия гражданите си евреи и семейството на Гринспан е устроено в Збоншин, но Хершел не знае за този факт.

Атентатът[редактиране | редактиране на кода]

Снимка на Хершел Гринспан от френската полиция непосредствено след атентата – 8 ноември 1938 година

Хершел получава писмото от сестра си на 3 ноември, четвъртък. На 6 ноември той се обръща към чичо си с молба за изпращане на пари към семейството му. Чичо му Аврам желае да изчака по-нататъшния развой на събитията, особено поради обстоятелството, че е както невъзможно (тъй като не се знае къде се намира семейството на Гринспан), така е и незаконно да се изпращат пари в Германия до евреи. Хершел не се конфронтира с чичо си, но обезкуражен напуска дома му за да пренощува в евтин хотел, където написва прощално писмо до родителите си.

Преди тази молба, Хершел е получил 300 франка от чичо си Аврам. На своя глава на другия ден 7 ноември 1938 с част от тези пари (235 франка) закупува револвер от оръжеен магазин и отива в немското посолство в Париж за да иска разяснение за съдбата на семейството си. Приет е от третия секретар Ернст фон Рат, който е по-младия от двамата немски офицери дежурни по това време. Още при приемането му, Хершел Гринспан прострелва тежко фон Рат пет пъти. Според доклада от френските полицейски власти след арестуването му, той заявява че е извършил атентата от името и мъстейки за съдбата на 12 000 преследвани свои сънародници, извиквайки по адрес на немците: „Mръсни германци!“. В намереното му прощално писмо до родителите си той заявява, че сърцето му кърви, след като е разбрал за съдбата им, и че в знак на протест ще отмъсти за тях, така че целият свят да разбере. След атентата Гринспан не бяга и е арестуван на местопрестъплението от френски съдия-следовател. Тъй като е непълнолетен е прехвърлен в затвора за младежи във Фреснес, близо до Париж.

Начало на процеса[редактиране | редактиране на кода]

След атентата френските съдебни власти образуват наказателно дело за убийство срещу Хершел Гринспан, а така също и от немска страна е в ход подготовка за стартиране на наказателен процес. Гьобелс назначава още на 8 ноември, специално за случая, главния юридически съветник на Райха Фридрих Грим като пропаганден специалист подготвен за отразяване на сложни казуси, като този с Хершел Гринспан. Във френския наказателен процес Фридрих Грим представлява Райха и защитава интересите на държавата в процеса за убийството на Ернст фон Рат.

Пропагандата[редактиране | редактиране на кода]

След Кристалната нощ, на 11 ноември 1938 Гьобелс сформира в Министерството на пропагандата специален съвет за стратегическо планиране във връзка с процеса, който е оглавен от Волфганг Диверж. Негови членове са служители на министерството на външните работи и на правосъдието, сред които участва като консултант Фридрих Грим. Грим предвижда, че за екстрадиране от страна на френските власти на Хершел Гринспан в Германия и дума не може да става, и че процесът ще се състои във всички случаи във Франция. На заседание на съвета е решено, че гневът в Германия трябва да се използва, за да се повлияе на процеса, и че трябва да се предяви иск за кръвнина в наказателния процес във Франция от името на родителите и брата на Ернст фон Рат. За предявяване на иска, както и за подбора на френските адвокати, които да защитават Райха и гражданските ищци в наказателния процес е натоварен Грим. Гьобелс иска да използва случая и процеса, представяйки ги пропагандно като битката за Германия. За целта трябва да се докаже, че съществува еврейски заговор срещу Германия целящ предизвикване на война, като брънката от която трябва да се тръгне за разплитането му е установяването на истината на убийството. Тази теза на немската пропаганда се подържа дори от френската либерално-демократична преса, която иначе индоктринира деянието на младия убиец. Съветът е на мнение и внушава на нацистката пропагандна машина, че убийството цели влошаване на френско-немските отношения, които по това време и без това са обтегнати предвид Мюнхенското споразумение.

След заседанието на съвета Грим отпътува незабавно за Париж. Там той получава информация, че защитник на Хершел Гринспан е Винсент дьо Моро-Гиафери, член на френската лига срещу антисемитизма, част от международната лига срещу антисемитизма. Френският защитник е поканил родителите на Гринспан от Полша да свидетелстват в процеса за немските антиеврейски действия и политика, но Полша не желае намесването ѝ в процеса и налага забрана за излизането от страната на семейството на Гринспан.

Ход на процеса[редактиране | редактиране на кода]

Началото на процеса е отложено от избухването на Втората световна война на 1 септември 1939 година. Това поставя делото срещу Гринспан в напълно нова ситуация, поради промяната в настроението на французите, респективно на френското правосъдие, към деянието и личността на младия убиец. В Германия пропагандата тръби, че вече със сигурност Гринспан ще бъде оправдан с оглед обявявената война от страна на Франция на Райха, тъй като германската страна е възпрепятствана да участва в процеса. По време на странната война Грим осъществява контакт, посредством немското и френско генерално консулство в Берн, с френските разследващи органи и власти в опит да не бъде манипулиран процеса от общественото мнение с оглед на избухналата война. Това което успява да постигне Грим е да издейства спиране на процеса до приключване на войната, като получава уверението на френските власти, че Хершел Гринспан остава през това време в затвора.

Екстрадиция на обвиняемия в Райха[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки непълнолетието си Гринспан е задържан от френските власти без съдебен процес за около 20 месеца, докато немците не завладяват Франция през Втората световна война. През това време Франция дори отказва искането му да му бъде позволено да се бори на страната на Франция срещу германците. След като Франция капитулира, Хершел Гринспан и неговия случай е поет от Гестапо и органите на немската тайна полиция. Фридрих Грим съдейства за разплитането на случая, като за целта са иззети от немските служби за сигурност материалите по делото. На обстойна проверка за връзки с Гринспан от немските служби за сигурност са подложени всички еврейски организации на територията на Франция.

След капитулацията, държавният департамент обявава, че Гринспан противозаконно е изведен от немските власти от затвора край Париж. В действителност той заедно с други затворници е евакуиран на влак за Южна Франция. Влакът е бомбардиран и дерайлира, след което Гринспан незнаейки френски език се обръща за съдействие към френските власти, които го настаняват след прокурорско постановление първоначално в Бурж, а сетне в Тулуза.

Грим открива местоположението на Гринспан в южната част на Франция, и изисква от френския министър на правосъдието да го екстрадира в Германия. На 18 юли 1940 година Хершел Гринспан е предаден от френските на немските власти, след което е транспортиран до затвора на Гестапо в Берлин. Това предаване на Гринспан е атакувано от правна страна, като извършено в противоречие със съдържанието на споразумението за примирие между Германия и Франция, както и с разпоредбите на международното право, тъй като Гринспан не е немски гражданин, и делото е заварен случай от преди нахлуването на Вермахта във Франция.

Подготовката на процес за убийството на фон Рат в Германия[редактиране | редактиране на кода]

След екстрадирането на Гринспан в Германия, Йозеф Гьобелс започва подготовката на процес подобен на Лайпцигския, който следва да докаже съществуването на еврейска конспирация и планирано избухване на Втората световна война, обаче значителното участие, а и съпричастност на професор Грим към изясняването на обстоятелствата по случая се явяват пречка пред нацистката пропаганда. В немския процес Гринспан се възползва от защитната тактика на адвоката му в Париж и твърди, че познава жертвата от гей сцена с участието на фон Рат във френската столица, с което осуетява стратегията на нацистката пропаганда за процеса. С оглед твърдението на защитата на Гринспан за незаконната му екстрадиция в Германия, и предвид изнесеното от него в процеса за хомосексуалните наклонности на жертвата Ернст фон Рат, процесът е прекратен през юли 1942 година, а Хершел Гринспан е изпратен в концентрационния лагер Заксенхаузен. На 26 септември 1942 година той влиза в затвора на Магдебург, след което по-нататъшната му съдба е неизвестна. Предполага се, че е убит в края на 1942 или началото на 1943 година.

Развитието по случая след войната[редактиране | редактиране на кода]

Родителите и брата на Гринспан оцеляват от Холокоста. След депортирането им в Полша през 1938, те успяват да избягат по-късно в Съветския съюз. Оттам емигрират в Израел след войната.

През 1960 година, съд във Федерална република Германия, по искане на родителите на Гринспан, официално обявява обвиняемия в убийството на Ернст фон Рат за мъртъв. Има изказани предположения от историка Хелмут Хайбер, че Гринспан оцелява във войната и живее под друго име в Париж. През 1981 историкът Рон Ройцен установява смъртта на Гринспан от преди края на войната и я отнася към месец септември 1942 година.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Herschel Grynszpan“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.