Полско кралство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Полско царство)
Направо към: навигация, търсене
Полско царство
Польское царство
Królestwo Polskie
Герб на Полското царство
Kongresówka.JPG
Знаме на Полското царство
Congress Poland Map.png
Карта на Конгресна Полша (в тъмно зелено)
Официален език полски език до 1880,
руски от 1880 г.
Столица Варшава
Държавен глава руския император
Площ около 128 500 км²
Население около 3,3 млн.
Съществувала от 1815 до 1915 (има ограничена автономия
до 1831; премахната през 1865)
Карта на Конгресна Полша, 1815-1830

Полското царство (на руски: Царство Польское, на полски: Królestwo Polskie), или известно още като Конгресна Полша (на руски: конгрессовая Польша, на полски: Królestwo Kongresowe) е названието на онези полски земи, които от 1815 до 1917 година са в лична уния с Руската империя.

Образувано е на Виенския конгрес, на който Русия получава по-голямата част от Варшавското княжество, Прусия – Великото херцогство Познан и Австрийската империя – Галиция и град Краков.

Полското царство заема централната част на Полша: Варшава, Лодз и Сувалки (част от Литва). Има площ от 127 хил. км² и население 2, 7 млн. души (1816).

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1815 година участниците на Виенския конгрес определят новите граници в Европа. Русия предявява претенции над източните земи на Варшавското княжество, на територията на което е създадено автономно Полско царство, което е в лична уния с Руската империя. Така руския император Александър I добавя към своята пълна титла и названието „Цар полски“. През ноември 1815 император Александър I триумфално влиза във Варшава, където дава либерална Конституция, утвърждава нов герб на Полското царство и назначава правителство начело с великия княз Константин Павлович.

Политиката на Александър I спрямо Полското царство е благосклонна. Поощрява икономическото развитие на царството и през 1825 година руското правителство отменя митническата граница между Полското царство и останалата част от Империята. По този начин руското правителство интегрира икономиката на Полското царство и въвежда високи митнически такси на товарите, идващи от Австрия и Прусия.

След смъртта на Александър I на руския трон се възкачва неговия брат Николай I, който има консервативни възгледи и провежда твърда политика спрямо Полското царство. За да покаже зависимостта на Полша от волята на руския император той избира да бъде коронован в бившия кралски дворец „Замке“ във Варшава. След антируското „Ноемврийско въстание“ от 1830 година Николай I наказва Полското царство, като го лишава от автономния му статут, ликвидира полската армия и възстановява митническата граница.

Политиката на император Николай I се характеризира с усилване на русификацията на Полското царство. През 1830-1840 година в столицата Варшава са назначени първите чиновници с висок ранг от Санкт Петербург.

Следващият руски император Александър II амнистира участниците в полското въстание от 1830-1831 година по случай своята коронация през август 1856 година, но след седем години през 1863 избухва ново антируско въстание, известно под името „Януарско въстание“.

След потушаването на въстанието руския цар решава окончателно да „русифицира“ Полското царство. Така названието „Полско царство“ е премахнато и е заменено с термина „Привислие“ или „Привислински край“. В резултат на провежданата политика на засилена русификация, през 60-те година на 19 век руското правителство изпраща в Полското царство много чиновници от сферата на правосъдието, образованието и здравеопазването и технически специалисти. През 1880 година на цялата територия на Привислието руските власти забраняват изучаването на полски език в училищата. Политиката на русификация увеличава процента на руснаците, заемащи висши административни постове. Тя довежда до радикализация на полската интелигенция и политически елит и на 1 март 1881 година поляка Игнати Гриневицки, член на радикалното движение „Народна воля“, убива при атентат руския император Александър II.

По време на Руската революция от 1905-1907 г. поляците също въстават и едно от исканията им е получаването на възможност за обучение на полски език. След края на бунтовете руския император издава манифест, с който отново са възстановени училищата с преподаване на полски език.

След началото на Първата световна война, през 1915, територията на Повислието е окупирано от войските на Централните сили и така Полското царство е ликвидирано.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

губерния център на губерния площ(хил. км2) население (хил. души)1905
Варшавска губерния Варшава 17,6 2233
Калишска губерния Калиш 11,3 964
Келецка губерния Келци 10,2 899
Ломжинска губерния Ломжа 10,6 645
Люблинска губерния Люблин 16,9 1341
Петроковска губерния Петроков 12,2 1640
Плоцка губерния Плоцк 9,4 613
Радомска губерния Радом 12,4 917
Седлецка губерния Седлец 14,3 894
Сувалкска губерния Сувалки 12,4 629

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Глава на Полското царство е руския император. От 1815 до 1830 г. Полша има своя Конституция и се ползва с автономен статут.

Царе на Полша[редактиране | редактиране на кода]