Варшавско херцогство

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Варшавско херцогство
Duché de Varsovie
Herzogtum Warschau
Księstwo Warszawskie
1807 – 1815
Знаме
Знаме
      
Герб
Герб
Варшавското херцогство през 1812
Варшавското херцогство през 1812
КонтинентЕвропа
СтолицаВаршава
Официален езикполски, немски и френски
Религияримокатолицизъм
Форма на управлениеКонституционна монархия
Херцог
1807 – 1815Фридрих Август I
ИсторияНаполеонови войни
Площ
155 000 km²
Население
По оценка от 18094 300 000
Преброяване2 600 000
Предшественик
Жечпосполита
Наследник
Полско царство
Днес част отFlag of Poland.svg Полша
Flag of Lithuania.svg Литва
Flag of Belarus.svg Беларус
Варшавско херцогство в Общомедия

Варшавското херцогство (на полски: Księstwo Warszawskie; на френски: Duché de Varsovie; на немски: Herzogtum Warschau) е държава, създадена през 1807 г. от Наполеон I от полските земи, след Тилзитския мир. Херцогството се оглавява от един от съюзниците на Наполеон – крал Фридрих Август I, крал на Саксония. След неуспешното нахлуване в Русия, херцогството е окупирано от пруска и руска армия до 1815 г., когато тя бива официално разделена между двете страни във Виенския конгрес. Обхващала е централните и източните части на съвременна Полша и малки части от съвременна Литва и Беларус.

История[редактиране | редактиране на кода]

Площта на херцогството вече е била освобождавана от народно въстание, което избухва през 1806 г. Една от новите задачи на новото правителство включва осигуряването на храна на френската армия, която се борела с руснаците в Източна Прусия.

Варшавското херцогство официално се създава от френския император Наполеон I, като част от Тилзитския мир с Кралство Прусия. Нейното създаване среща подкрепата на местните републиканци и полската диаспора във Франция, които открито подкрепяли Наполеон като единственият човек, способен да възстанови суверенитета на Полша след разделението ѝ през късния XVIII век. Въпреки че се създава като сателитна държава (и е само херцогство, вместо кралство), хората са вярвали, че с времето нацията ще може да си върне бившия статут, включително и бившите си граници.

Новосъздадената държава преди е била независимо херцогство, съюзено с Франция и с лична уния с Кралство Саксония. Крал Фридрих Август I е принуден от Наполеон да направи новата си държава конситтуционна монархия с парламент. Въпреки това на херцогството не му е позволено да се развие като независима държава; управлението на Фридрих Август е подчинено на френския национален интерес, който до голяма степен третира държавата като източник на ресурси. Всъщност най-важният човек в херцогството е бил Френският посланик. Показателно е, че херцогството няма свой дипломатичен представител в чужбина.

През 1809 г. се започва кратка война с Австрийската империя. Въпреки че Варшавското херцогство печели в битката при Рашин, австрийските войски навлизат във Варшава, но херцогските и френските сили надхитряват врага си и завземат Краков, Лвов и някои други територии, анексирани от Австрия по време на Разделението. След битката при Ваграм и благодарение на Шьонбрунския мирен договор херцогството успява да си разшири територията към юг.