Направо към съдържанието

Хидрографски кораб

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хидрографски кораб е плавателен съд (кораб), предназначен да изпълнява морски, речни и езерни проучвателни и лоцмайсторски работи. Водоизместимостта на хидрографския съд съставлява 1,5 – 2 хиляди тона и зависи от целите и района на работа. Ако е необходимо да се изпълняват работи в плитководие се използват катерите, които има кораба.

Хидрографският кораб „Маршал Геловани“

Хидрографските съдове се делят на проучвателни и лоцмайсторски.

Проучвателен хидрографски кораб

[редактиране | редактиране на кода]

Проучвателният хидрографски кораб е предназначен за изследване на релефа на дъното, също така на теченията и др., за провеждане на картографско и радиолокационно заснемане на бреговете. В състава на оборудването му влизат ехолоти, хидролокатори, апаратура, с помощта на която може да се определят географските координати, да се провежда обработка на водни проби, проби от грунта и др.

Лоцмайсторски хидрографски кораб

[редактиране | редактиране на кода]

С помощта на лоцмайсторския хидрографски кораб се поставят и обслужват бреговите и плаващите средства на навигационното оборудване (морски фарове, радиофарове, светещи знаци, радиолокационни отражатели, шамандури и др.) В своята работа лоцмайсторския хидрографски кораб използва устройства за спускане, качване и контрол на средствата на навигационното оборудване, презареждане на източниците на захранване, площадка за вертолет, помещения за бутилки със сгъстени газове, и др.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гидрографическое судно“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​