Хоризонт (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хоризонт
ОтСофия, България
Създаване1994 г.
Тази статия е за музикалната група. За други значения на Хоризонт вижте Хоризонт (пояснение).

„Хоризонт“ е българска рок група, създадена през 1984 година, като ученическа група. Професионалната им дейност стартира през 1994 г., когато музикантите записват първата българска кавърверсия – на песента „До последен дъх“ на „Тангра“.

Група ХОРИЗОНТ е една от малкото български групи, която устоява на своя стил и посока, независимо от моментните вкусове на масовата аудитория. Група, която не разчита на случаен бум в своята популярност, а работи последователно. Това го доказват все по-големият брой искрени почитатели на тяхната музика.

Над 4000 концерта и клубни изяви в България и чужбина (Южна Корея, Дубай, Унгария), участия на международни фестивали, песен, издадена от EMI в САЩ („Ще избягам“), първото и единствено в историята на българската музика радио-турне, за 5 дни посетени над 50 радиостанции в цялата страна с акустични изпълнения на живо.

Хоризонт са сред финалистите на „Златния Орфей“ 1994 г., група на годината за 1997 г., печелят приза рок хит на 1997 г., рок група с най-много изяви в страната за 2005, 2006 и 2008 г., през 2011 г. „Сълзите ти вярват на моята длан“ успява да се задържи пет поредни седмици на първо място в ТОП 20 в класацията на БНР, песента „Време“ печели второ място в годишната нет класация „Българската музика“ за 2012 г., а през 2013 г. Хоризонт печелят наградата на публиката в конкурса „Златна пролет“ с песента си „Сияеща звезда“.

Групата има издадени пет албума: „Нарисувай“ (1996), „Нежно“ (2003), „Откривам злато“ (2007) посветен на българските медици в Либия и „Прекалено любопитни“ (2014). На 19 декември 2021 г. излиза техния пети (концертен) албум „Обещаваме си да се видим пак“ (2021) Автор на музиката и текстовете на повечето песни на групата са дело на фронтмена Валери Славчев. Клипове са заснети на песните „Нали решихме така“, „Нежно“, „Не заспивам без теб“, „Счупи иглата в леда“, „Чувствам се обсебен“, „Ще избягам“, „До последен дъх“, „Да те жадувам“, „Нали мъжете не плачат“, „Сълзите ти вярват на моята длан“, „Време“, „Тъгувайки за любовта“, „Било е писано“ , а „Рок банда“ е филм посветен на групата.

Хоризонт са приели 1994 година, като година на своето професионално стартиране, въпреки че самото създаване на групата е през 1984 г. от фронтмена Валери Славчев. Годините от 1984 – 1994 г. са от така наречения техен романтичен ученически период, време, в което момчетата се изявяват в средношколски рок фестивали и читалищата из страната.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]