Хоризонт (група)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ХОРИЗОНТ
българска рок група
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за музикалната група. За други значения на Хоризонт вижте Хоризонт (пояснение).

„Хоризонт“ е българска рок група, създадена през 1994 година, когато музикантите записват първата българска кавърверсия — на песента „До последен дъх“ на „Тангра“.

Група ХОРИЗОНТ е една от малкото български групи, която устоява на своя стил и посока, независимо от моментните вкусове на масовата аудитория. Група, която не разчита на случаен бум в своята популярност, а работи последователно. Това го доказват все по-голeмият брой искрени почитатели на тяхната музика. Над 3000 концерта и клубни изяви в България и чужбина (Южна Корея, Дубай, Унгария), участия на международни фестивали, песен, издадена от EMI в САЩ (“Ще избягам”), първото и единствено в историята на българската музика радио-турне, за 5 дни посетени над 50 радиостанции в цялата страна с акустични изпълнения на живо. Хоризонт са сред финалистите на "Златния Орфей" 1994 г., група на годината за 1997 г., печелят приза рок хит на 1997 г., рок група с най-много изяви в страната за 2005, 2006 и 2008 г., през 2011 г. „Сълзите ти вярват на моята длан” успява да се задържи пет поредни седмици на първо място в ТОП 20 в класацията на БНР, песента "Време" печели второ място в годишната нет класация "Българската музика" за 2012 г., а през 2013 г. Хоризонт печелят наградата на публиката в конкурса "Златна пролет" с песента си "Сияеща звезда". Групата има издадени четири албума: „Нарисувай“ (1996), „Нежно“ (2003), „Откривам злато“ (2007) посветен на българските медици в Либия и "Прекалено любопитни" (2014). Автор на музиката и текстовете на повечето песни на групата са дело на фронтмена Валери Славчев. Клипове са заснети на песните „Нали решихме така“, „Нежно“, „Не заспивам без теб“, „Счупи иглата в леда“, „Чувствам се обсебен“, „Ще избягам“, „До последен дъх“, „Да те жадувам“, " Нали мъжете не плачат", "Сълзите ти вярват на моята длан", "Време", "Тъгувайки за любовта", а „Рок банда“ е филм посветен на групата. Хоризонт са приели 1994 година, като година на своето професионално стартиране, въпреки, че самото създаване на групата е през 1984 г. от фронтмена Валери Славчев. Годините от 1984-1994 г. са от така наречения техен романтичен ученически период, време, в което момчетата се изявяват в средношколски рок фестивали и читалищата из страната.


Състав[редактиране | редактиране на кода]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]


Видеоклипове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България