Хорнаван

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хорнаван
(на шведски: Hornavan)
— сладководно, отточно —
66.2333° с. ш. 17.5° и. д.
Местоположение в Швеция
МестоположениеШвеция
Координати66°14′00″ с. ш. 17°30′00″ и. д. / 66.233333° с. ш. 17.5° и. д.
ПритоциРиебнесстрьомен, Блоудайоко, Согстрьомен, Раднеяурелвен
ОттокШелефтеелвенБалтийско море
Дължина66 km (СЗ-ЮИ)
Ширина10 km (СИ-ЮЗ)
Площ262,4 km²
Дълбочина45,8 m (средна)
221 m (максимална)
Воден обем11,23 km³
Надм. височина425 m
Водосб. басейн4208 km²
ОстровиЕкесуоло
Населени местаАрьеплог
Хорнаван в Общомедия

Хорнаван (на шведски: Hornavan) е 8-то по големина езеро в Швеция (лен Норботен). Площ 262,4 km², обем 11,23 km³, средна дълбочина 45,8 m, максимална 221 m (най-дълбокото шведско езеро).[1]

Географско характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Езерото Хорнаван е разположено в северната част на Швеция, в историко-географската област Лапландия, в югозападната част на лена Норботен. То заема дълбока, дълга и тясна тектонска котловина с ледников произход. Има стръмни, скалисти и силно разчленени брегове с дължина 373 km, дължина от северозапад на югоизток 66 km и максимална ширина 10 km. Бреговете му са изпъстрени с множество малки заливи, полуострови, а в него има над 400 предимно малки островчета, като най-голям е остров Екесуоло, разположен в крайната му северозападна част. В северозапната му част до селцето Йеквик се влива река Шелефтеелвен, която изтича от югоизточната му част при град Арьеплог и след като премине през големите езера Удяуре и Стураван се влива в северната част на Ботническия залив на Балтийско море.

Водосборният басейн на Хорнаван е с площ 4208 km², като малка част от него е на норвежка територия. Разположено е на 425 m н.в., като колебанията на водното му ниво през годината са незначителни и плавни, с малко по-високо ниво през лятото. По този начин годишният му отток е почти постоянен и с малки отклонения. Замръзва през ноември, а се размразява през май.

Стопанско значение, селища[редактиране | редактиране на кода]

В езерото се извършва транспортно и туристическо корабоплаване. Обект е на воден туризъм. Голяма част от множеството му островчета притежават характерна флора и фауна. Цялото езеро се слави с чиста околна среда и е обект на множество екологични изследвания. По силно разчленените му брегове и заливи са разположени няколко предимно малки населени, като най-голямо е град Арьеплог.

Биоразнообразие[редактиране | редактиране на кода]

В Хорнаван се срещат част от видовете, характерни за скандинавската фауна. Такива са повечето видове пъстърва. Но наред с типичните за областта, в езерото могат да бъдат открити и специфични видове пъстървоподобни риби – Coregonus pallasii, Coregonus megalops, Coregonus maxillaries, Coregonus nilssoni и Coregonus widegreni. През 40-те години на 20 век, езерото изкуствено е зарибено и с Coregonus maraena.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]