Хорнаван

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хорнаван на картата на Швеция

Хорнаван (на шведски: Hornavan) е голямо езеро, разположено в южната част на провинция Шведска Лапландия, малко под северния полярен кръг. Площта му варира между 220 и 283 км2, като за референтна се посочва 252 км2. При всички положения това е осмото по големина езеро в Швеция и пето по обем (11,2 км3), а максималната дълбочина от 221 м го прави и най-дълбокото в страната.

Географско положение[редактиране | редактиране на кода]

Хорнаван е разположено в скандинавската планинска система, на надморска височина 425 м в рамките на Арйеплогската община на област Норботен. Градът Арйеплог се намира на югозападния бряг на езерото. Самото езеро се простира на около 70 км северозападно до град Йеквик. В рамките на Хорнаван има около 400 острови, много от който притежават характерна флора и фауна. Цялото езеро се слави с чиста околна среда и е обект на множество екологични изследвания.

В южният си край Хорнаван се допира до друго голямо езеро – Удяуре.

Биоразнообразие[редактиране | редактиране на кода]

В рамките на Хорнаван се срещат част от видовете, характерни за скандинавската фауна. Такива са повечето видове пъстърва. Но наред с типичните за областта, в езерото могат да бъдат открити и специфични видове пъстървоподобни риби – Coregonus pallasii, Coregonus megalops, Coregonus maxillaries, Coregonus nilssoni и Coregonus widegreni. През 40-те години на 20 век, езерото изкуствено е зарибено и с Coregonus maraena.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]