Направо към съдържанието

Хортензия (оратор)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Хортензия.

Хортензия
римска аристократка
Хортензия при Триумвирите
Хортензия при Триумвирите

Родена
Починала
неизв.
Семейство
РодХортензии
БащаКвинт Хортензий[1][2]
МайкаЛутация
Братя/сестриКвинт Хортензий (претор)
СъпругКвинт Сервилий Цепион
ДецаМарк Юний Брут
Хортензия в Общомедия

Хортензия (на латински: Hortensia; * след средата на 90-те години пр.н.е.) e римска аристократка, единствената жена в Древен Рим позната по име, която е ораторка на обществено място.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хортензия е дъщеря на оратора и консула Квинт Хортензий Хортал (консул 69 пр.н.е.) и първата му съпруга Лутация, която е дъщеря на Квинт Лутаций Катул (консул 102 пр.н.е.) и Сервилия и полусестра на Квинт Лутаций Катул (консул 78 пр.н.е.). Хортензия е роднина с Цицерон. Брат ѝ Квинт Хортензий e претор 45 пр.н.е.

Хортензия учи гръцки и латинска литература. Следва реторика при баща си. Омъжва се за втория си братовчед квестор Квинт Сервилий Цепион, който е син на Квинт Сервилий Цепион Млади и Ливия Друза и брат на Сервилия Цепиона и полубрат на Катон Млади и Порция. Те имат дъщеря Сервилия, която се омъжва за сенатор.

Съпругът на Хортензия умира през 67 пр.н.е. Съпругът ѝ осиновява преди да умре през 59 пр.н.е. Марк Юний Брут, който е син на сестра му и получава името Квинт Сервилий Цепион Юниан.

През 42 пр.н.е. тя държи реч против запланувания от Триумвирите извънреден данък за жените и успява да постигне намалението на данъка. Препис от тази реч се намира при Апиан.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hortensia (16) // Посетен на 10 юни 2021 г.
  2. 1902 // Посетен на 10 юни 2021 г.
  3. Апиан. The Civil Wars. IV, 32 – 34

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]