Квинт Лутаций Катул (консул 102 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Квинт Лутаций Катул.

Храм „B“ е Fortuna Huiusce Diei от Квинт Лутаций Катул

Квинт Лутаций Катул (на латински: Quintus Lutatius Catulus; * ок. 150 пр.н.е.; † 87 пр.н.е.) е римски политик и военачалник на късната Римска Република и през 102 пр.н.е. заедно с Гай Марий консул.

Катул роден ок. 150 пр.н.е. като син на баща със същото име и Попилия. Той вероятно е през 102 г.пр.н.е. претор на Сицилия, става консул едва след третата кандидатура през 102 пр.н.е.

Във войната против кимврите и тевтоните трябва да защитава Алпийските проходи, скоро трябва да бяга в паника, за да се спаси през По. Армиите на Катул и Марий се обидиняват и успяват да победят кимврите в Битка при Верцела (Раудиниската долина при Верчели). Той празнува заедно с Марий триумф. След като Марий е главно почитаният, Катул му става противник. Той се съюзява в Гражданската война със Сула. Когато Марий взема властта през 87 пр.н.е., Катул се самоубива, за да избегне наказание.

Катул е отличен оратор, поет и проза- писател, запознат с гръцката литература. Написал е историята на своя консулат и войната против кимврите и тевтоните подобно на гръцкия историк Ксенофонт. Две от неговите епиграми са запазени, една за известния артист Квинт Росций Гал, другата е с еротичен характер подобно на Калимах. Катул има голямо богатство, което ползва за разкрасяване на град Рим. Две сгради са познати като Monumenta Catuli: Храмът на Фортуна huiusque diei, който напомня на деня от Верцела и Porticus Catuli, които построява от печалбата от кимврийската плячка.

Жени се за:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • R. G. Lewis: Catulus and the Cimbri. In: Hermes 102, 1974, S.90–109.