Квинт Лутаций Катул (консул 102 пр.н.е.)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Квинт Лутаций Катул.

Храм „B“ е Fortuna Huiusce Diei от Квинт Лутаций Катул

Квинт Лутаций Катул (на латински: Quintus Lutatius Catulus; * ок. 150 пр.н.е.; † 87 пр.н.е.) е римски политик и военачалник на късната Римска Република и през 102 пр.н.е. заедно с Гай Марий консул.

Катул роден ок. 150 пр.н.е. като син на баща със същото име и Попилия. Той вероятно е през 102 г. пр.н.е. претор на Сицилия, става консул едва след третата кандидатура през 102 пр.н.е.

Във войната против кимврите и тевтоните трябва да защитава Алпийските проходи, скоро трябва да бяга в паника, за да се спаси през По. Армиите на Катул и Марий се обидиняват и успяват да победят кимврите в Битка при Верцела (Раудиниската долина при Верчели). Той празнува заедно с Марий триумф. След като Марий е главно почитаният, Катул му става противник. Той се съюзява в Гражданската война със Сула. Когато Марий взема властта през 87 пр.н.е., Катул се самоубива, за да избегне наказание.

Катул е отличен оратор, поет и проза- писател, запознат с гръцката литература. Написал е историята на своя консулат и войната против кимврите и тевтоните подобно на гръцкия историк Ксенофонт. Две от неговите епиграми са запазени, една за известния артист Квинт Росций Гал, другата е с еротичен характер подобно на Калимах. Катул има голямо богатство, което ползва за разкрасяване на град Рим. Две сгради са познати като Monumenta Catuli: Храмът на Фортуна huiusque diei, който напомня на деня от Верцела и Porticus Catuli, които построява от печалбата от кимврийската плячка.

Жени се за:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • R. G. Lewis: Catulus and the Cimbri. In: Hermes 102, 1974, S.90–109.