Марк Емилий Скавър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Марк Емилий Скавър.

Марк Емилий Скавър Старши
римски политик

Роден
около 162 г. пр.н.е.
Починал
88 г. пр.н.е. (74 г.)
Политика
ПартияОптимати
Семейство
Бащанеизв.
Майканеизв.
СъпругаЦецилия Метела Далматика[1][2]
ДецаМарк Емилий Скавър (претор 56 пр.н.е.)
Емилия Скавра[1][3]

Марк Емилий Скавър Старши (на латински: Marcus Aemilius Scaurus; * 163 пр.н.е.; † 88 пр.н.е.) e политик на Римската република. Един от известните оптимати, много гъвкав оратор. Пише мемоари, от които са запазени незначителни фрагменти.

Скавър произлиза от обедняла патрицианска фамилия и баща му изхранва фамилията си чрез търговия с въглища. Той лично не се занимава с търговска работа, която е забранена за римските сенатори и започва да се занимава с политика. В началото на своя cursus honorum той е военен трибун в испанските провинции. След това той става курулски едил и после претор.

През 115 пр.н.е. Скавър e избран за консул заедно с Марк Цецилий Метел. Същата година той е произведен от тогавашните цензори Луций Цецилий Метел Диадемат и Гней Домиций Ахенобарб за Принцепс (princeps senatus). Като ръководител на сената той е изпращан често да преговаря с чуждестранни царе. През 112 пр.н.е. е член на сенатската комисия в Африка по повод на Югуртинската война. През 109 пр.н.е. той е избран за цензор заедно с Марк Ливий Друз, който умира по време на тази служба през 108 пр.н.е.

Като цензор Скавър нарежда строенето на пътя Виа Емилия Скавра (Via Aemilia Scauri) и възстановяването на мостове, например Милвийския мост. През 104 пр.н.е. той е отговорен за зърненото снабдяване на Рим.

Втората съпруга на Скавър е Цецилия Метела Далматика, по-късно четвъртата съпруга на Сула. От този брак той има две деца, Емилия Скавра, втората съпруга на Помпей, и Марк Емилий Скавър Младши, който се жени за Муция Терция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б M. Aemilius (140) M. f. L. n. Cam. Scaurus // Посетен на 10 юни 2021 г.
  2. 3929 // Посетен на 10 юни 2021 г.
  3. 3937 // Посетен на 10 юни 2021 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]