Хор на софийските момчета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Хорът на софийските момчета (Sofia Boys' Choir) e създаден през 1968 г. и е първият момчешки хор в България. Момчетата, пеещи в него, са ученици в столичните училища на възраст от 8 до 15 години. От 1997 г. хорът има две певчески формации – момчешка и младежка, като младежите са бивши хористи от момчешката формация. Двата състава имат както съвместни, така и самостоятелни изяви.

Основател на Хора на софийските момчета и диригент от 1968 до 1989 г. е Лиляна Тодорова. От 1989 г. диригент и художествен ръководител на хора е проф. д-р Адриана Благоева. От 1999 г. до 2017 г. хормайстор и пианист е Зорница Гетова.

Хорът на софийските момчета е активен участник в концертния живот на столицата и страната. Съставът има както самостоятелни концерти, така и съвместни изяви с други музикални формации и изпълнители. Концертирал е със Софийската филхармония, хора и оркестъра на Софийската опера и балет, Класик ФМ оркестър, Симфоничния оркестър и хора на БНР, Камернен ансамбъл "Софийски солисти", Национален филхармоничен хор "Светослав Обретенов", Софийски камерен хор "Васил Арнаудов", световната прима Анна Томова-Синтова, примата на Софийската опера и балет Цветана Бандаловска и много други. Хорът е желан участник в международния фестивал "Софийски музикални седмици", в Новогодишния музикален фестивал, в годишния преглед "Нова българска музика", международни хорови фестивали. Традиция в концертната програма на Софийските момчета са коледните и великденски концерти.

Музикалната палитра на Хора на софийските момчета е богата и многообразна. В репертоара трайно присъстват църковно-славянска музика, обработки на български фолклор, българска хорова музика. Много български композитори са писали песни специално за Софийските момчета. Изпълняваните творби от чужди композитори са в различни музикални стилове от 14-ти век до днешни дни. Хорът участва в мюзикъли и оперни спектакли - "Оливър!" на Л. Барт в Младежкия театър "Николай Бинев", творбите на Андрю Лойд Уебър "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" и "Исус Христос - супер звезда" в Музикалния театър "Ст. Македонски", "Сватбата на Фигаро" и "Тоска" в Софийската опера и балет.

Съставът има издадени девет самостоятелни диска и участва в други девет съвместно с други музикални формации.

От 1993 г. досега Хорът на софийските момчета е спечелил една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от седем международни хорови конкурси. Съставът е носител на "Сребърна лира" /1998 г./, "Златна лира" /2003 г./ и "Кристална лира" /2009 г. и 2012 г./ на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, Златен плакет на Българския хоров съюз, "Музикант на годината" за 2002 г. в категорията "Активна творческа дейност" в класацията на програма "Allegro vivace" на БНР и много други.

Хорът на софийските момчета е концертирал е с голям успех в Русия, Гърция, Унгария, Сърбия, Словения, Словакия, Молдова, Полша, Франция, Испания, Швейцария, Италия, Германия, Белгия, Япония.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „България“         Портал „България