Хосейн Али Монтазери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хосейн Али Монтазери
ирански духовник и политик
Montazeri.jpg
Роден
1922 г.
Починал
Философия
Регион Ислямска философия
Епоха Съвременна философия
Интереси Теология, политическа философия

Уебсайт http://www.amontazeri.com
Хосейн Али Монтазери в Общомедия

Хосейн Али Монтазери (на персийски: حسین علی منتظری‎) е виден ирански духовник и политик.

Роден е през 1922 г. в Наджаф Абад, провинция Есфахан, Иран.

Той е сред малкото шиитски духовници с титлата велик аятолах и сред ръководителите на ислямската революция в Иран през 1978-1979 г. Монтазери е бил определен да наследи нейния водач велик аятолах Рухолах Хомейни, но малко преди смъртта на последния изпада в немилост и остава до своята смърт един от най-известните дисиденти в Иран. Така начело на Иран застава Али Хаменей.

Дисидент[редактиране | редактиране на кода]

След като изпада в немилост, той е освободен от всички официални постове. Неговите синове са многократно арестувани, многобройни негови привърженици са преследвани и убити, а неговото висше училище многократно е опустошавано. До последно той посочва, че след революцията в Иран авторите на Конституцията, сред които е и той, не са възнамерявали да създават религиозна диктатура, основана на исляма. Според Монтазери властта трябва винаги да се съобразява с исляма, но самата власт произлиза и се легитимира — дори в ислямска република, от народа.

Между 1997 и 2003 г. е държан под домашен арест[1] заради критиките му срещу иранското духовенство и изказаните съмнения относно легитимността на духовния лидер на Иран Али Хаменей. Той е и сред опонентите на сегашния ирански президент Махмуд Ахмадинеджад и духовен ментор на опозицията след президентските избори през 2009 г. За безредиците, последвали изборите в страната, Монтазери заявява, че "може да доведат до свалянето на режима"[2]. На 12 юли 2009 г. Монтазери издава фатва във връзка с президентските избори:

Ако някой светски и религиозен ръководител пренебрегне задълженията си и злоупотреби с доверието на хората, то той автоматично се счита за свален. Ако той се опита със сила, лъжи и измама да се задържи на власт, то вярващите са длъжни с всички позволени от закона средства да го свалят. Никой вярващ не може под какъвто и да е претекст да се оттегли от това задължение... Ако правителството няма подкрепата на народа, то то не е легитимно да го управлява.

— [3]

Погребението на Монтезери в Кум

До своята смърт Монтазери заедно с великия аятолах Али ас-Систани (от Наджаф, Ирак) и аятолах Хосейн Каземейни Боруджерди има най-високата репутация на религиозни теми в Иран. Неговото погребение е съпроводено от десетки и дори (според някои източници) стотици[4] хиляди поклонници, реформатори, противници на режима и участници в сблъсъци със силите за сигурност и паравоенни религиозни милиции. Вечерната молитва след погребението е отменена от негов син заради окупирането на джамията от религиозната паравоенна Басидж-милиция, ръководена от сина на Али Хаменей. В официалните новини за смъртта на великия аятолах по иранската национална телевизия не се споменава религиозната титла на Монтазери.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Иранските власти освобождават аятолаха-дисидент, mediapool.bg
  2. Ирански духовник предупреди, че режимът може да падне заради репресиите
  3. Fatwa gegen Chamenei, (Фатва срешу Хаменей) taz.de от 12. юли 2009
  4. Die Menge, die an der Prozession teilnimmt, wird auf Hunderttausende geschätzt", hieß es auf der Internetseite "Jaras", www.tagesschau.de

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]