Хосе Марти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за кубинския революционер. За южноамериканския политик вижте Хосе де Сан Мартин.

Хосе Марти
кубински революционер

Роден
Починал
19 май 1895 г. (42 г.)
Дос Риос, Куба

ПодписJosé Martí's signature.jpg
Уебсайтwww.josemarti.cu
Хосе Марти в Общомедия
Бюст на площад „Хосе Марти“ до парк-хотел „Москва“, София

Хосе Марти (на испански: José Julián Martí y Pérez) е кубински национален герой, поет, писател, политик, публицист, философ и борец за независимостта на Куба от испанските колонизатори. Известен е и като Апостола (El Apóstol). В литературните кръгове се счита за основоположник на модернизма.

Роден е на 28 януари 1853 година в Хавана в семейство на военнослужещи. Още 15-годишен публикува няколко от своите поеми, а на 16-годишна възраст основава вестника „Свободна родина“ (La patria libre).

По време на революционния метеж в Куба през 1868 година открито симпатизира на въстаниците. През 1871 година е депортиран в Испания. Използва възможността да продължи образованието си и изучава литература, философия и право в Мадридския университет. През 1874 година получава магистърска степен по хуманитарните науки. През следващите години пътува по света и посещава Франция, Мексико, Гватемала и Венецуела. Завръща се в Куба през 1879 г. Започва подготовка за въстание против испанските колонизатори, за което е депортиран отново в Испания.

В периода 1880 – 1895 се намира в САЩ в качеството си на кореспондент на латиноамерикански вестници, пише статии, книги и се занимава с преподавателска дейност, като продължава да подготвя въстанието. През 1895 година се завръща в Куба, за да вземе непосредствено участие в националноосвободителното въстание. Загива в бой с испанските войски при Дос Риос на 19 май 1895 г.

Летището в Хавана носи неговото име. На 30 юни 1951 година тържествено е открит огромен мавзолей на Хосе Марти в гробището Санта Ифигения (гр. Сантяго де Куба), което днес е сред най-посещаваните места в страната. Образът му е напечатан на банкнота за 1 кубинско песо.