Храмове в Пестум (Картина)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Храмове в Пестум
Templi di Paestum, Pitloo 001.jpg
Антон Сминк ван Питло
Година 1824 г.
Техника маслени бои върху платно
Размери 60 × 86 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Храмове в Пестум“ (на италиански: Templi di Paestum) е картина рисувана през 1824 г. от холандския художник Антон Сминк ван Питло, използвана техника маслени бои върху платно (86 х 60 см), изложена в зала 58 на Музей Каподимонте, Неапол.

История и Описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана през 1824 г. от художника Антон Сминк ван Питло. Годината в която холандският художник създал школата по Пейзажна живопис в Посилипо е награден в конкурса на Кралската школа за изящни изкуства в Неапол. Платното експонирано за първи път през 1826 г. в Биеналето на Бурбоните, в наши дни е изложено в Кралският апартамент в Музей Каподимонте, Неапол.

Картината пейзаж, изобразява гръцките храмове в Пестум, вероятно по време на археологическите разкопки на обекта. Виждаме блатистата по онова време територия на Пестум, с типична за мястото растителност, към която са добавени стадо биволи на паша. Въпреки че се забелязват следи от класическата неаполитанска пейзажна живопис от XVII в., модела на перспективата е модел на Питло, наложен в по – късната неаполитанска Пейзажна живопис и граничещ с интелектуалното движение Романтизъм в живописта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Templi di Paestum (dipinto)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.