Христо Аврамов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Аврамов
български революционер
Роден

Христо Аврамов, известен като Арнаутина, е български революционер, четник в Ботевата чета.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Аврамов е роден в град Тетово, тогава в Османската империя, днес в Република Македония.[1][2] Включва се в четата на Ботев. Захари Стоянов го отбелязва под № 42 като „един турски арнаутин из Албания“. Аврамов бил низам, но заради жена намушкал своя чауш и избягал в Румъния. В Гюргево разбира, че се събира чета и се записва в нея. Христо Аврамов се спасява с 5-6 момчета, като успява да се добре до Сърбия. От Сърбия заминава за Италия на работа и работи като каменоделец.[1]

При избухването на Руско-турската война в 1877 година се включва в Българското опълчение и се записва в ІV опълченска дружина.[1]

След освобождението работи с италиански инженер по тунелите из Искърския пролом.[1]

Датата на смъртта му не е известна, някъде между 1901[1] и 1918 г.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Тахов, Георги. 209 хъшовски жития. Животът и гибелта на Ботйовите четниците. София, Майтрея, 1996. с. 167 - 168.
  2. Македонцитѣ въ културно-политическия животъ на България. Анкета отъ Изпълнителния комитетъ на Македонскитѣ братства. София, Книгоиздателство Ал. Паскалевъ и с-ие, 1918. с. 31.
  3. Македонците в културно-политическия живот на България. Анкета от Изпълнителния комитет на Македонските братства, Книгоиздателство Ал. Паскалев и с-ие, София, 1918, стр. 36.
     Портал „Македония“         Портал „Македония