Христо Иванджиков - Маестрото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Иванджиков
музикален педагог
Роден
13 януари 1909
Починал
1994
Музикална кариера
Направление хорово пеене
Свързани изпълнители Лили Иванова

Христо Иванджиков, наричан Маестрото, е културен деец, музикант и музикален педагог, ръководител на училищни и градски оркестри и хорове в град Кубрат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 13 януари 1909 г. в Горско Сливово, Ловешка област, завършва гимназия в Сухиндол. През 1928 година се обучава в педагогически институт, за кратко учи музика в Софийската консерватория. Обучаван е и свири на цигулка и акордеон. Мобилизиран е през 1944 г., попада в плен, но успява да избяга.

Живее и работи в Кубрат от 1953 г. до смъртта си през март 1994 г. Като преподавател по музика създава училищен и градски хор с оркестър, в които работи с ученичката и бъдеща звезда Лили Иванова. Тя разказва за него в автобиографичната си книга:

Диригент на хора ни беше един прекрасен човек - Христо Иванджиков, изключително скромен и талантлив музикант, от когото имаше какво да научим.

Самият той твърди:

Музиката иска да ѝ се отдадеш изцяло. Тя не търпи друга обич. Който се е захванал с нея, ще я прегръща цял живот с душата си. И тя никога няма да го пусне.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Монументът на Христо Иванджиков – Маестрото е изграден по инициатива и със средства на 155 негови възпитаници и сподвижници от различни професии – учители, предприемачи, инженери, полицаи, застрахователи. Паметната плоча също е изработена от ученик на Маестрото. Носи изображение на цигулка, открита е на 24 май 2011 в двора на СОУ „Христо Ботев“ – Кубрат, и гласи[1]:

Христо Иванджиков - учител и патриот

.

Източници[редактиране | редактиране на кода]