Христо Панев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Панев
български художник
Христо Панев, 2018 г.
Христо Панев, 2018 г.

Роден
1942 г.

Националност  България
Образование Великотърновски университет
Кариера в изкуството
Стил живопис, графика, сграфито
Академия Великотърновски университет
Професия художник
Период 1969 -
Награди „Св. св. Кирил и Методий“ (2019)
Семейство
Съпруга Иваничка Панева
Деца Габриел Панев

Уебсайт www.panevart.com

Христо Панев е български художник живописец.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Христо Панев е роден през 1942 година в село Крепост, България.[1] Брат му Панчо Панев (1937-2015) е художник график. През 1969 г. завършва специалност „графика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. От 1976 г. е член на „Съюза на българските художници“.

Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията на книги и монументалните изкуства. Произведенията му са повлияни от българската икона и българската фрескова живопис. Автор е на циклите „Фрески“, „Митологични сцени“ и „Библейски сюжети“. За монументалните работи работи в техниките сграфито и сухо фреско.

Прави самостоятелни изложби в Перник, Димитровград, Павликени, Габрово, Пловдив, Хасково, Русе, Несебър, Шабла, Велико Търново, Дряново, Ловеч, Варна, София, и др., и в чужбина в Германия, Хановер, Мунстер, Хамелбург, Мюзинген, Швейцария, Австрия, Словакия, Унгария, Италия, Картона, Русия, Турция, и др. държави.[2]

Носител е на много отличия за произведенията си – наградата на Велико Търново за 2006 г., медал „Художник на новия век“ от Световната академия по изкуства „Нова ера“ (2013) в Истанбул, медал „1150 години от създаването на Руската република“ (2013), златни медали от София, Кипър и Питсбърг, и др. отличия и дипломи.

Приет е за член на Международната академия за изкуство към UNESCO „Нова ера“ и е почетен член на Руската държавна академия по изкуства.

От 1996 г. заедно с брат си, а за някои и с художника Владимир Запрянов, започват да подаряват пана на сградите в родното си село, общо 48.[3] Удостоен е отличието „Почетен гражданин на Димитровград“ през 2002 г.[4]

Христо Панев живее със семейството си във Велико Търново (43°05′02.05″ с. ш. 25°38′24.54″ и. д. / 43.083904° с. ш. 25.640152° и. д.). Съпругата му Иваничка Панева също е художник живописец, известна с пейзажите си на Велико Търново. Синът му Габриел Панев също е художник, представител на съвременното модерно поколение български художници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]