Направо към съдържанието

Христо Шейнов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Христо Манасиев Шейнов
политик
Роден
1915 г.
Починал
2003 г. (88 г.)
София, България

Христо Манасиев Шейнов е участник в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. Партизанин от Партизански отряд „Гаврил Генов“. Български политик и стопански деец.

Христо Шейнов е роден през 1915 г. в с. Ресен, Босилеградско. След края на Първата световна война напуска родния край и с много други бежанци от Западните покрайнини се заселват край село Михайлово (Област Враца), като основават село Босилеград. Административно то се обслужва от кметството в Михайлово, а на 22 ноември 1960 г. двете села са слети под името Михайлово.

Завършва гимназия и като студент участва активно в дейността на БОНСС. Участва в комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война. От януари 1943 г. преминава в нелегалност и е партизанин в Партизански отряд „Гаврил Генов“. Той е първият и единствения партизанин от с. Ресен, участващ в партизанско формирование.

След 9 септември 1944 г. работи в Околийския комитет на БКП в Оряхово, секретар на РК на БКП във Вършец и Берковица, в Областния комитет на БКП във Враца.

Работи като търговски представител на България в Белград, Югославия, генерален директор на „Хранекспорт“.

  1. Шейнов, Хр., По размирни поля и хайдушки гори, ИКК „Славика-РМ“, София, 1998.
  2. Илчев, З., Цв. Петров, Разказ за Михайлово, Изд. ПИК, Велико Търново, 2006.