Хълиен Бобо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Хълиен Бобо
император на Ся
Роден: 381 г.
Починал: 425 г. (44 г.)

Хълиен Бобо (на китайски: 赫連勃勃, пинин: Hèlián Bóbó) е първият император на Ся, управлявал от 407 до 425 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е роден през 381 година като Лю Бобо в семейството на Лю Уейчън, хунски предводител, подчинен на империята Ранна Цин. По време на разпада на Ранна Цин след 383 година Лю Уейчън установява контрол над северната част на Ордос и, макар номинално да се признава за васал на Късна Цин и Западна Йен, на практика управлява самостоятелно. През 391 година той е разгромен от император Уей Даоу и загива, а земите му са присъединени към Северна Уей.

Въпреки че много негови родственици са избити след поражението, Лю Бобо успява да избяга при сиенбейския предводител Мо Иган, васал на Късна Цин, който го жени за дъщеря си. През 402 година Мо Иган е разбит от войските на Северна Уей и е принуден да бяга, заедно с Лю Бобо, в двора на Късна Цин. Там той привлича вниманието на император Яо Син и през 407 година му е поверено командването на военна част в северен Ордос. По-късно през същата година Яо Син сключва мир със Северна Уей, в резултат на което Лю Бобо се разбунтува, убива тъста си Мо Иган, обявява се за потомък на древната династия Ся и основава самостоятелната държава Ся.

През следващите месеци Лю Бобо нанася тежко поражение на Южна Лян, а след това и на Късна Цин, присъединявайки към владенията си нейните северни области. През 409 година разбива армия на Късна Цин, водена лично от Яо Син. През 413 година той започва строителството на крепостта Тунуан, силно укрепен град, който е важен център до X век и е единствената известна днес хунска крепост. През същата година той променя фамилното си име на Хълиен.

През 417 година войските на империята Дзин унищожават Късна Цин, но Хълиен Бобо успява да завземе нейните западни области. По-късно през същата година той нанася тежко поражение на силите на Дзин, превзема доскорошната столица на Късна Цин Чанан и се обявява за император.

Хълиен Бобо умира през лятото на 425 година и е наследен от сина си Хълиен Чан.

император на Ся (407 – 425) Хълиен Чан