Ся

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за полулегендарната китайска династия. За държавата от 5 век вижте Ся (5 век).

Династия Ся
夏朝
ок. 2070 пр.н.е. – ок. 1600 пр.н.е.
КонтинентАзия
СтолицаЯнчън
Официален езикстарокитайски
РелигияКитайска традиционна религия
Форма на управлениеМонархия
ИсторияДревност
Начало на династиятаок. 2070 пр.н.е.
Край на династиятаок. 1600 пр.н.е.
Валута
Cypraea
Предшественик
Тримата повелители и Петимата императори
Наследник
Шан
Днес част от Китай
Династия Ся в Общомедия

Династията Ся (на китайски: 夏朝; на пинин: Xià Cháo) е първата династия, управлявала в Китай след митичните петима императори. Сведенията за нея имат полулегендарен характер и идват главно от няколко значително по-късни хроники – „Джушу Дзиниен“, „Шудзин“ и „Шидзи“.

Начало на династията поставя около 2070 година пр.н.е. прекият потомък на Хуанди, легендарният владетел Ю Велики,[1] който получава трона от Шун, последният от митичните Петима императори, на който е бил регент. Краят на династия Ся идва около 1600 година пр.н.е., когато тя е разгромена от народа шан, който основава династията Шан.

Престолонаследника на Ся Чунуей (Шун Вей) с част от народа бяга на север и се счита, че с местно население формират народа хунну. Съма Циен пише – Макар да считаме хуните за варвари, трябва да признаем, че те са потомци на Чунуей – от династия Ся.

Остатъка от народа Ся с изменилите на царя си благородници са преместени на изток, където шанците им дават земя и образуват васалното княжество Ци. Ци просъществувало до 445 преди Хр, когато било превзето от царство Чу и народа претопен.

Споменатите дати се основават на изследванията на Хронологическия проект „Ся-Шан-Джоу“, който от 1996 година провежда критичен анализ на хронологията на древните източници, които често си противоречат. Така според традиционната хронология на Лю Син династията е на власт от 2205 до 1766 година пр.н.е., а според тази на „Джушу Дзиниен“ – от 1989 до 1558 година пр.н.е.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Mungello 2009, с. 97.
Цитирани източници
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Xia Dynasty в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​